Nieuwe innovatieve aardwarmteboring voor TU Delft zeer waarschijnlijk

22 maart 2011 - Het is zeer waarschijnlijk dat er in Delft naar aardwarmte geboord gaat worden. Met de warmte zal onder meer een deel van de TU Delft verwarmd worden. Eneco en EBN (Energiebeheer Nederland) zijn aan het studeren op de business case en het "ziet er goed uit", zo zegt Chris den Boer van het Delft Aardwarmteproject. Eneco en EBN gaan investeren in de verhouding 90%/10%. Nieuw is dat er voor het eerst met composiet geboord zal gaan worden in plaats van met staal.

Succesvolle voorgangers
De aardwarmteprojecten in het nabijgelegen Pijnacker zijn succesvol. Donderdag wordt een tweede installatie bij een tuinder in Pijnacker geopend, na de opening van de installatie bij Ammerlaan eerder dit jaar. De boring in Delft zal in dezelfde laag plaatsvinden als die van de tuinders in Pijnacker. Hoogstens zal er iets dieper geboord worden, zo twintig tot vijftig meter (tot zo'n 2200 meter verticaal), zodat de temperatuur iets hoger is. Twee mogelijke plekken voor de boring, nabij de Rotterdamseweg, zijn bekend: de ene bij het oude Shell-station, de andere achter het gebouw van de faculteit Electrotechniek.

Scheelt een slok op een borrel
Met de installatie zal ongeveer 120 tot 130 kubieke meter warm water per uur omhoog komen, waarmee het thermisch vermogen van de installatie ongeveer 6 tot 7 MW bedraagt. Hiermee kan ongeveer een miljoen kubieke meter gas per jaar worden bespaard. In principe kan driekwart van de TU ermee verwarmd worden, maar alleen de gebouwen waarvan nu het warmtenet wordt gerenoveerd worden aangesloten, zo zegt Den Boer. Daarnaast worden er studentenwoningen en mogelijk een nieuwe woonwijk in Delft op aangesloten.

Nieuwe techniek
Voor het eerst in Nederland zal met een composiet boor naar de warmte geboord worden, in plaats van met een stalen boor. Het voordeel is dat die lichter is, waardoor ook de boorinstallatie kleiner en lichter kan zijn; meer geschikt dus voor het boren naar aardwarmte in stedelijk gebied. Tot nog toe werden zware installatie voor de winning van olie en gas gebruikt. De TU Delft heeft zelf een aardwarmtelab opgezet om kennis te ontwikkelen over deze relatief nieuwe, duurzame vorm van energiewinning. Die komt bijna zeker in aanmerking voor subsidie uit Europa.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn