Eneco gaat houtsnippers verkopen en misschien gebruiken

24 maart 2011 - Eneco gaat houtsnippers van het Braziliaanse bedrijf Tanac verkopen. Het energiebedrijf is de verkoopagent van Tanac voor Europa geworden. Houtsnippers, of hout chips zoals ze zelf zeggen, worden gebruikt door de spaanplaat-industrie, de pulp- en papiersector en de energiesector. Het bedrijf heeft vooralsnog een plannen om de snippers in eigen biomassa-centrales te gooien, zo zegt woordvoerder Cor de Ruijter tegen Energieenwater.net.

Diversificatie
De eigen bio-massacentrales gebruiken namelijk vaak andere vormen van biomassa. Er wordt wel over gedacht om een productie-faciliteit voor de productie van houtpellets op te zetten. Een aantal energie-centrales kan alleen draaien op die houtpellets, samengeperste korreltjes hout.  De stap om houtsnippers te gaan verkopen lijkt vooral ingegeven te zijn door de handelsmogelijkheden, die het biedt.

Stadsverwarming
Op termijn zouden de snippers of pellets gebruikt kunnen worden voor een verdere verduurzaming van de stadsverwarmingsnetten, zo zegt De Ruijter. Die wekken vooralsnog vooral warmte op met behulp van gas. Daarvoor moeten dus wel heel de installaties worden omgebouwd. De snippers worden ingevoerd vanuit Rio Grande do Sul.

Bomen die gekapt mogen worden
Tanac is een producent van tannine, wat gebruikt wordt in de leerlooierij. Daarnaast produceert het zo'n 750.000 ton houtsnippers per jaar. Vanzelfsprekend zijn de snippers van duurzaam geproduceerd hout: FCS gecertificeerd. Als het goed is verdwijnen er dus geen mooie bossen in de Amazone door. Maar Brazlië is zich enorm aan het ontwikkelen, zodat er alleen al door de aanleg van nieuwe wegen en woonwijken veel hout beschikbaar komt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn