Eerste Nissan-Leafs op de weg, begin elektrische auto-tijdperk?

29 maart 2011 - Te midden van alle aardbeving-ellende zijn vorige week de eerste elektrische auto's van Nissan op de Nederlandse en Engelse wegen gaan rijden. Toch wel een gedenkwaardig moment, want het wordt later mogelijk gezien als het begin van het elektrische auto-tijdperk in Nederland. Elektrische auto's zijn natuurlijk nu al beschikbaar, maar ze zijn óf te duur, (Lotus Elise), óf ze zien er niet uit (Think City), of het zijn gewoon omgebouwde Volkswagens.

Sleutels
Nissan leverde er 100 af in Nederland en 100 in Groot-Brittannië. De wagens voor Nederland kwamen terecht bij een Leaseplan-dealer in Amsterdam Zuidoost . De sleutels van de eerste achttien exemplaren werden woensdag door auto-leasebedrijf Leaseplan uitgereikt aan werknemers van de gemeente Amsterdam, bouwbedrijf Bam en Rijkswaterstaat.

Hergebruikte materialen
Even wat reclame van directeur Aad van Dijk van Nissan Nederland: "De Nissan Leaf zit vol hightech communicatie- en informatiesystemen. Daardoor kunnen gebruikers het opladen van de accu met de smartphone of PC volgen en regelen. Ook de interieurtemperatuur van de Leaf is op afstand instelbaar." De wagen is gebouwd van hergebruikte materialen en kan zelf ook weer worden gerecyled als die is afgeschreven.

Prestaties
De prestaties van de nieuwe auto worden het komende jaar nauwlettend in de gaten gehouden door Leaseplan, in samenwerking met TNO en Rijkswaterstaat. Ook een trendwatcher gaat zich ermee bemoeien (Oh jee): die gaat zijn dagelijkse belevenissen op internet delen met andere autorijders.

Nog 900
De nieuwe auto staat voor 35.000 euro in de showroom en ziet er heel behoorlijk uit. Hij kan gewoon aan het huis-, tuin- en keukenstopcontact thuis worden opgeladen. De actieradius, het heikel punt van elke elektrische auto, is 160 kilometer. Vanaf juni zullen er nog 900 geleverd worden in de regio Amsterdam (de gemeente Amsterdam heeft een soort deal met Renault-Nissan). De auto zal dan te koop zijn bij geselecteerde Nissan-dealers. De importeur is Visscher Amsterdam, Nissan-dealer in Amsterdam Zuid- Oost.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn