'Hommeles bij slurper van Nederlands subsidiegeld Bard'

30 maart 2011 - Het rommelt bij het Duitse bedrijf Bard, dat in Nederland twee grote windmolenparken in zee mag gaan bouwen. Het complete bestuur is vervangen en huisbankier Unicredit heeft 425 miljoen euro afgeboekt op een lening aan het bedrijf. De Russische eigenaar en oud-directeur Arngolt Bekker zou nu het belang van 87% willen verkopen om nieuwe vermogen in de onderneming te kunnen stoppen, zo schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

Hoofdpijndossier in wording
Bard heeft van de vorige minister van Economische Zaken Van der Hoeven ruim 4 miljard euro subsidie toegezegd gekregen voor de bouw van twee windmolenparken van 300 MW ten noorden van Schiermonnikoog. De beslissing leidde alom tot verbazing omdat niemand het bedrijf kende en het nog geen enkel park gebouwd had. Nederlandse gegadigden als Nuon en Eneco visten daarmee achter het net, maar ze waren simpelweg duurder dan Bard, zo redeneerde het ministerie van Economische Zaken.

Financiering
Bard is mogelijk in problemen gekomen omdat het de bouw van andere projecten niet langer kan voorfinancieren. Voor de financiering van de Nederlandse parken heeft het bedrijf heeft Typhoon Capital in de armen genomen. Het is de vraag of het dit bedrijf lukt om de 2,5 miljard euro op tafel te leggen die nodig zijn voor dit park, hoewel er veel partijen zijn in Nederland, vooral overheden, die graag in windenergie willen investeren en dit park daarvoor nog zo'n beetje de enige mogelijkheid is. Banken zullen echter huiverig zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn