Groene Sociëteit in Den Haag van start: duurzaamheid is een feest

4 april 2011 - Naast de bekende Sociëteit de Witte heeft Den Haag sinds vrijdag ook een Groene Sociëteit. Deze club, waar mensen voor 10 euro per maand lid van kunnen worden, is een initiatief van KOW makelaars en heeft als thuishonk hun pand, Het Magazijn, in Den Haag.

Duurzaamheid is een feest
De aftrap van de Groene Sociëteit werd vrijdag gegeven met een klein symposium. Architect Hans Kuiper van KOW (de K in de naam) vertelde hoe hij is gegrepen door sustainisme, wat in de architectuur wellicht de opvolger wordt van het modernisme. "Sustainisme is gestoeld op het besef van duurzaamheid". Voor Kuiper is duurzaamheid een feest. "De wereld vergaat niet omdat we het veel te leuk vinden om hem te redden", zo is zijn motto. Andere sprekers die na hem kwamen waren het daar trouwens niet mee eens.

Mobiel restaurant
Iemand van een ander architectenbureau, TVDH, vertelde over haar plannen een mobiel restaurant op te zetten. Hier worden biologische hapjes geserveerd en er wordt onderwijs over duurzaam eten gegeven. Het restaurant, dat subsidie ontvangt, zal eerst een aantal plekken in Den Haag aandoen en daarna het land ingaan.

Asplaag
De Delftse oud-professor Kees Duijvestein vertelde aanstekelijk over alle duurzaamheid die op straat te vinden is, of juist het gebrek daaraan, naar aanleiding van een stropdas die hij in Barcelona had gekocht, met daarop een smalle strook van een oude plattegrond van Den Haag. Hij is zelf opgeroeid in de buurt die op de stropdas staat, waar ook de plek van het Magazijn is te vinden. Die ligt naast de bekende energiecentrale van Eon, net buiten het centrum van Den Haag (Esperantoplein). De naam van een café in de buurt van de centrale, de Asplaag, verwijst nog naar het wat minder duurzame verleden van de centrale.

Groene gevel
Het Magazijn zelf, in eigendom van KOW, heeft een soort groene gevel, een stukje dan. De bedoeling is dat er windturbines (zogenaamde Donkeys) voor komen te staan, zonnepanelen op het dak komen te liggen en dat er stadstuinen omheen komen te liggen. Het Haags Milieucentrum is er sinds een week gevestigd en het zou mooi zijn als ook het duurzaamheidscentrum, wat de gemeente Den Haag aan het oprichten is, er onderdak vindt. De architecten van KOW hebben het aangeboden maar de gemeente heeft de boot tot nog toe afgehouden, zo vertelt Aad Wubben, de W van KOW.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn