Eerste grote zonnepanelendak in Zeeland geopend

11 april 2011- Op de schuren van een boerderij in Noord-Beveland is 700 vierkante meter aan zonnepanelen gelegd. De familie Dieleman, eigenaar van de boerderij, verhuurt de daken aan Horizon Energy voor 4000 euro per jaar. De stroom die het bedrijf zelf nodig heeft mag het gratis afnemen, de opbrengst van de rest gaat naar Horizon. De installatie wekt zo'n 100 MWh per jaar op. Vrijdag werd de installatie geopend door de burgemeester van Noord-Beveland Henny van Kooten.

Van geen kwaad bewust
De bouw van de installatie heeft veel voeten in de aarde gehad. Twee jaar heeft het gekost om de installatie te realiseren; eind 2009 was de subdiebeschikking er. Verschillende aanwezigen wijzen op tegenwerking van energiebedrijf Delta, die niet blij is met de komst van nieuwe energieleveranciers in Zeeland. Ook zou er geen of slechts een marginale vergoeding gegeven worden voor stroom die boven de salderingsgrens (3 of 5 MWh) uitkomt. Iemand van Delta, die later arriveerde, was zich van geen kwaad bewust toen hij om een reactie gevraagd werd.

Geen vetpot
Aanwezig waren behalve burgemeester Van Kooten ook directeur duurzame energie van HVC Dion van Steensel, gedeputeerde Marten Wiersma ('nog even, want het nieuwe college komt eraan') van de provincie Zeeland en directeur Michel Peek van Horizon Energy, die vorige week een belang van 75% in zijn bedrijf voor "enkele miljoenen" verkocht aan HVC. Van Steensel merkte op dat alle partijen iets aan het project verdienen, al is het geen vetpot. Peek beklaagde zich over de traagheid waarmee dit soort projecten in Nederland van de grond komen. De komende maanden zullen echter wel soortgelijke zonnepanelen-installaties van start gaan in verschillende delen van het land.

Daken huren
HVC wil het concept van Horizon Energy de komende tijd gaan toepassen in het gebied van de eigen aandeelhouders, zo'n 60 gemeenten en waterschappen. Als de prijs van zonnepanelen verder omlaag gaat zullen de projecten eerder hun geld kunnen gaan opleveren, zo zegt Van Steensel. Het afvalenergie-bedrijf uit Alkmaar gaat echter niet heel Zeeland afstruinen op zoek naar daken, zo zegt hij. Het wil Delta niet tegen zich in het harnas jagen.

En oh ja, Michel Peek is een boef, die zijn rekeningen (aan Energieenwater.net) niet betaalt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn