Nu nog braakliggend, maar straks de eerste slimme energiewijk van Nederland

12 april 2011 - Veel was er niet te zien dinsdag, bij de start van een slim energienet-project aan de rand van Breda. Een braakliggend terrein, een tent met wat genodigden en een paar elektrische auto's om de boel op te leuken. Over vijftien maanden moet dat echter anders zijn. Dan staan hier 58 nieuwe woningen, uitgerust met warmtepomp, zonnepanelen en een zonneboiler en, niet te vergeten, een slim net. De nieuwe bewoners kunnen dan in energie gaan handelen.

Power to the people en verder niets
De eerste steen van de wijk werd dinsdag onthuld (nog niet gelegd) door Han Slootweg van Enexis, Jurjen Algra van Greenchoice en Jan Hoppen van projectontwikkelaar Heja. Deze drie partijen leggen "het fundament van de eerste slimme woonwijk", zoals de tekst op de steen luidde. "Power to the people en voor de rest niets", zo is de slogan van Hoppen. Zo'n zes jaar geleden kwam hij op het idee om  'iets' met duurzaam te gaan doen. "Zo was het, ik wil er niet meer van maken dan het is". Maar inmiddels is het vuurtje flink aangewakkerd en is er een groep mensen die er voor gaan.

Niet meer alléén in de gleuf kijken
"Op één plek energie maken en dan verdelen over het land is dom en gevaarlijk", zo zei hij refererend aan de kernramp in Japan. "Als er dan iets gebeurt dan is het voorbij". Als je daarentegen op elk dak energie opwekt dan verdeel je de macht, net als op internet.", aldus Hoppen. "Dan moet je het niet hebben van de energiereuzen, maar van bedrijven als Greenchoice en Enexis." Ook die laatste is trouwens veranderd. Vroeger keek het bedrijf alleen in de gleuf en niet naar de klant, zo had Hoppen iemand van Enexis horen zeggen. Met als resultaat dus het project wat nu gebouwd gaat worden.

Particuliere stroomhandelaars
De huizen zijn allemaal al verkocht. Mensen kunnen kiezen of ze meedoen met het project meedoen of niet. Als ze meedoen kunnen ze op basis van energieprijzen beslissen of ze de zelf opgewekte energie zelf gebruiken of dat ze die verkopen aan Greenchoice. Greenchoice gaat flexibele prijzen afgeven. Als het aanbod aan stroom groot is zal de prijs laag zijn en kunnen de bewoners de stroom het beste zelf gebruiken. Als het aanbod laag is zal de prijs hoog zijn en kunnen de bewoners beter even wachten met het aanzetten van de wasmachine en de stroom aan Greenchoie verkopen.

Blaadjes aan de boom
Bewoners krijgen een kastje in huis waarop ze de mogelijkheden te zien krijgen. De interface van dit kastje is ontwikkeld door Marvin. De data-stroomlijning, wordt verzorgd door IBM. Bewoners kunnen geprikkeld worden door financiële prikkels, maar ze kunnen ook proberen zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. De mensen kunnen meedoen aan een wedstrijd. Naarmate iemand duurzamer bezig krijgt hij meer blaadjes aan een boom. In zekere mate zal het systeem voor de bewoners beslissen, zo zegt Gerwin Hament van Marvin. Zo is het niet handig als alle warmtepompen in de wijk om vier uur 's middags aangaan. Grote vraag is nog of bewoners mee gaan doen met de proef en in hoeverre ze bereid zijn om te 'schuiven met het energieverbruik'.

Duurzame productie
Voor Greenchoice is de proef interessant om het aandeel eigen duurzame energieproductie van het bedrijf te verhogen, zo zegt Algra tegen Energieenwater.net. Greenchoice streeft ernaar om zoveel mogelijk van benodigde duurzame energie voor klanten in Nederland op te wekken (een deel bestaat nu nog uit aangekochte groencertificaten uit het buitenland). Van belang is om correcte facturen te sturen, zo zegt Algra. "Want als het administratief niet klopt is er niets meer aan voor de klant". Een vergelijkbaar project, Easy street, wordt trouwens opgetuigd even verder op in Breda. Omdat ze daar aan het heien zijn was dat een minder geschikte plek voor de starthandeling.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn