Honderden extra oplaadpalen en 300 witte elektrische Smarts in Amsterdam

15 april 2011 - Essent en Nuon gaan de komende jaren flink wat extra oplaadpalen plaatsen in Amsterdam. Gezamenlijk hebben ze de openbare aanbesteding gewonnen die de gemeente had uitgeschreven.  In eerste instantie gaat ieder bedrijf er 125 plaatsen. Afhankelijk van de prestaties mogen ze er later mogelijk nog meer neerzetten. Amsterdam wil 1.000 oplaadpunten hebben. Eerder deze week maakte de gemeente bekend dat er overal in de stad witte Smarts zullen worden gestald, die door mensen gehuurd kunnen worden.

Uitwisselbaarheid
Nuon, die de eerste honderd openbare oplaadpunten in de stad plaatste, gaat samenwerken met Heijmans. Essent neemt Strukton in de arm. Essent  neemt de oplaadpalen die door moederbedrijf RWE zijn ontwikkeld en die ook al in andere Europese steden zijn geplaatst. Iedere paal zal twee oplaadpunten hebben. Iemand met een abonnement bij Essent kan ook 'tanken' bij de palen van Nuon. De backoffice maakt dit mogelijk, net zoals iemand die een abonnement heeft bij Vodafone in Frankrijk via een Franse telefoonmaatschappij kan bellen.

Smart Phone
Bijzonder is dat het opladen bij Essent ook met de smart phone in de gaten kan worden gehouden en kan worden gestart en gestopt. De autorijder hoeft dus niet bij de paal te blijven staan. De palen van Essent zijn langzaam-laadpalen, maar kunnen mogelijk ook worden gebruikt voor snelladen, zo zegt woordvoerder Rik Hammer tegen Energieenwater.net. De stekker die nodig is voor de palen van Essent is de zevenpolige Mennekes stekker. Die stekker, die steeds meer ingeburgerd zou raken, maakt vanwege die extra polen informatie-uitwisseling met de auto mogelijk. In de palen van Nuon moet vooralsnog een 'gewone' stekker. Mogelijk komen er adapters.

Witte autoplan
En nu de elektrische auto's nog! Verschillende auto's komen dit jaar op de markt, of zijn al op de markt gekomen: Nissan Leaf, Mitsubishi i Miev, Peugeot Ion, Renault Fluence Z.E., Renault Kangoo Z.E., Opel Ampera en Citroën C-Zero.

Witte autoplan
En als mensen de elektrische auto niet kopen zetten we ze zelf wel op straat, zo moet de gemeente gedacht hebben. De stad maakte deze week bekend dat het samen met Car2go (Daimler) een witte-auto project opstart. Daimler gaat 300 witte elektrische Smarts in de stad zetten. Mensen kunnen die auto's huren en dan op willekeurige welke plek in de stad achterlaten. Als de accu leeg is wordt aan de bestuurder gevraagd naar een oplaadpaal te gaan. De kosten bedragen 29 cent per minuut.

Risico's
Vraag is natuurlijk wel of dit witte plan wel gaat slagen in tegenstelling tot alle witte fietsenplannen die er al geweest zijn in het verleden en of de autootjes niet gejat, dan wel vernield worden. Daimler heeft al wel ervaring met een dergelijke opzet in andere steden, namelijk in Ulm en Hamburg (Duitsland) en in Austin (Verenigde Staten). Er zouden in totaal al 35.000 abonnees zijn. Het plan lijkt overigens een behoorlijke deuk te kunnen gaan slaan in het businessmodel van de huidige aanbieder van deelauto's Greenwheels, die ook met elektrische karretjes aan de slag wil.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn