Nieuwe SDE treedt per 1 juli gefaseerd in werking

22 april 2011 - De nieuwe stimuleringsregeling voor duurzame energie, SDE+ genaamd, treedt per 1 juli in werking, zo schreef minister Verhagen vrijdag aan de Tweede Kamer. De regeling is de opvolger van de SDE, die in 2010 uit de running ging. Er zijn een aantal verschillen. Zo zal het subsidiebedrag langzaam oplopen.

Concurrentie
In de eerste twee maanden van de regeling is het maximale subsidiebedrag 9 cent. De volgende twee maanden 11 cent, twee maanden later 13 cent en vanaf 1 december 15 cent. Op die manier wil Verhagen ondernemers stimuleren om in te schrijven voor een lager bedrag dan het maximaal beschikbare bedrag. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ook gestimuleerd wordt groen gas, maar duurzame warmte (aardwarmte, zon-opwarming) moet wachten tot 2012.

Ingewikkeld
Er komt één totaal plafond voor de regeling, 1,5 miljard euro aan verplichtingen (dus uitgesmeerd over de komende jaren), in tegenstelling tot vroeger toen elk techniekje een eigen plafond had. Ondernemers die verschillende dingen doen concurreren dus ook met elkaar. Voor elke techniek lijkt wel weer een apart maximum tarief per kWh of kubieke meter te gelden.

Vrije jongens
Om het nog ingewikkelder te maken: er komt in vroege fases een 'vrije categorie' zoals Verhagen dat noemt. Bedrijven met relatief rendabele plannen die eigenlijk nog even zouden moeten wachten, gegeven de techniek die ze willen gaan toepassen, kunnen dan vast meedingen naar het subsidiegeld. Als ze de subsidie toegekend krijgen geldt het maximumbedrag per kWh voor die fase en niet dat voor die techniek.

Eigen gebruik
Verhagen lijkt ook opwekking vóór de meter te willen gaan stimuleren, zo maken we op uit een zin in zijn brief. Hij is van plan om 'eigen gebruik van duurzame energie' vanaf 2012 mee te gaan nemen in de SDE+.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn