Zutphens energiebedrijf ZET start in afwachting van productie met inkoopcollectief

28 april 2011 - Lokale duurzame energiebedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook in Zutphen is een groep burgers bij elkaar gekomen. Energiecoöperatie in oprichting Zutphense Energietransitie (ZET) wil in het najaar van start gaan met het opzetten van een inkoopcollectief. Mensen kunnen dan via het bedrijf gezamenlijk stroom gaan inkopen. Eigenlijk wil het bedrijf ook duurzame energie produceren, maar de salderingskwestie houdt de zaak vooralsnog op, zo zegt Job Greeve tegen Energieenwater.net.

Hindernis
Deze salderingskwestie is wat veel lokale duurzame energie-initiatieven nu opbreekt. Het probleem is dat de productie van zonnepanelen op een bepaalde locatie niet gekoppeld kan worden aan de afname op een andere locatie. Eerst moet de stroom, voor weinig geld, aan het net worden geleverd, terwijl klanten van het bedrijf, zelfs als ze eigenaar zijn, over de stroom die ze van het net halen energiebelasting moeten betalen. De stroom van de panelen wordt niet gezien als hun eigen stroom. Alleen stroom die achter de meter wordt opgewekt, mag tot een maximum van 5000 kWh van het verbruik worden afgetrokken (gesaldeerd).

Oplossing
ZET lijkt een oplossing gevonden te hebben voor het probleem. Het bedrijf wil de zonnepanelen op het dak van grote bedrijven leggen. Het deel wat wordt opgewekt wordt door de bedrijven zelf afgenomen. Die bedrijven betalen de normale stroomprijs aan ZET. De rest van de stroom wordt ingekocht. De particulieren afnemers moeten nog steeds energiebelasting betalen, maar het bedrijf krijgt nu in ieder geval een redelijke opbrengst voor de duurzaam opgewekte stroom.

Complicaties
Ook hier zitten echter nog haken en ogen aan. Zo zullen er bedrijven gevonden moeten worden die én een groot dak hebben, én een redelijk verbruik op momenten dat de zon schijnt (overdag dus). Aan een bedrijf met een groot dak waar verder alleen wat TL-verlichting onder hangt heeft de coöperatie niet zoveel. Die bedrijven zullen veel aan het net leveren, waarmee de opbrengst een stuk lager wordt. Een andere complicatie is dat de prijs die een bedrijf wil betalen afhangt van de prijs die het nu betaalt, die weer mede afhankelijk is van de hoogte van de energiebelasting. Grote bedrijven betalen niet veel belasting, dus het is lastiger om hen te overtuigen.

Rekenwerk
Het is dus allemaal nog een flink gereken, wat ook even de tijd vraagt. ZET is in gesprek met een aantal bedrijven, die mogelijk hun medewerking willen verlenen. Iemand gaat het productieprofiel over het gebruiksprofiel leggen van die bedrijven, om te kijken of het uitkomt. Helaas is deze persoon momenteel uit de running. Eventueel kan begonnen worden met het leggen van panelen op het dak van een school, een organisatie die 'in bedrijf' is als de zon schijnt. Een andere optie waaraan gedacht wordt is het plaatsen van een windmolen. Hierbij is de businesscase niet het probleem, maar de lange duur van het traject. "Elke molen roept zijn eigen tegenbeweging op in de maatschappij", zo zegt Greeve.

Toekomst
Meedingen naar de nieuwe SDE+-regeling heeft niet veel zin want dan is de opbrengst maximaal 15 cent per kWh en dit is ook te laag. Het zal dus echt hangen op de vraag of het salderingsvraagstuk wordt opgelost. Zit hier nog schot in? Transitieambtenaar Hugo Brouwer zei laatst op een congres dat de ministeries van Economische Zaken en Financiën hier een robbertje over aan het uitvechten zijn. In de markt wordt verwacht dat Verhagen dit gaat regelen in de Green deal, waarmee hij in de zomer naar buiten komt. Het is echter nog niet zo eenvoudig omdat voorkomen moet worden dat misbruik gemaakt wordt van de regeling, zodat alle duurzame energie ineens als lokaal opgewekte stroom wordt gezien.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn