Nieuwe installatie voor scheiden autowrak-afval in gebruik

29 april 2011 - Donderdag is in Tiel een nieuwe fabriek voor het verwerken van oude auto's in gebruik genomen. Bij de fabriek komt het afval terecht nadat de auto door de shredder is gehaald en het metaal er uit is gehaald. Het afval bestaat dan nog uit vezels, mineralen, kunststof en een beetje metaal, zo zegt woordvoerder Janet Kes van ARN tegen Energieenwater.net

Recycling
ARN is een organisatie die in 1995 is opgezet door de autobranche om te zorgen voor een duurzame verwerking van afgedankte auto's. Er zijn inmiddels meer dan 3 miljoen auto's gerecycled. Nu wordt 85% van het materiaal hergebruikt (in termen van gewicht) en dat doel is opgeschroefd naar 95%. De nieuwe fabriek in Tiel, die 30 miljoen heeft gekost, moet zorgen dat dat gehaald wordt. De investering is gefinancierd met de opbrengsten van de verwijderingsbijdrage van 45 euro, die geheven wordt bij de verkoop van nieuwe auto's.

Hamermolens
De PST-fabriek (post-shredder technologie) heeft een capaciteit van 100.000 ton per jaar, maar zal de eerste tijd maximaal 30.000 ton per jaar verwerken. Eerst worden de mineralen (glas en zand) eruit gehaald en vervolgens wordt het shredderafval fijngemalen met hamermolens. Daarna worden de vezels en de kunststoffen van elkaar gescheiden. Voor die materialen worden geschikte afzetmarkten gezocht. "Er loopt een onderzoekstraject om te kijken of de materialen nog hoogwaardiger en efficiënter kunnen worden hergebruikt", zo zegt Kes.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn