Diepe aardwarmteboring maakt Texel zo goed als zelfvoorzienend

29 april 2011 - Op Texel gaat de boor de grond in, en nog wel heel erg diep. Verschillende partijen, waaronder Texel Energie, hebben een vergunning gekregen om te gaan boren naar water dat warm genoeg is voor de productie van elektriciteit. Hiermee kan dan zowat heel het eiland van stroom worden voorzien.

Stroom+verwarming
Om tot dat hete water te komen moet zo'n 5 kilometer diep geboord worden. Voor zover bekend is het de eerste keer in Nederland dat de boor zo diep de grond in gaat. Behalve voor de productie van stroom kan het warme water gebruikt worden voor de verwarming van "enkele duizenden" huizen, zo stellen de initiatiefnemers; behalve Texel Energie zijn dat de gemeente Texel en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN).

Voor- en nadelen
Het grote voordeel van een aardwarmte-centrale is dat die niemand tot last is. Pogingen om op het eiland biomassa-installaties en windmolens neer te zetten verkopen moeizaam door tegenstand van omwonenden. Andere voordelen van zo'n installatie zijn dat die weinig ruimte in beslag neemt en dat de betrouwbaarheid hoog is. Verder is het aanbod goed aan te passen aan de vraag. Nadeel zijn natuurlijk de hoge initiële kosten van de boring, en het risico dat het mis gaat.

Schouders eronder
De komende twee jaar wordt uitgetrokken voor het opstellen van een plan van aanpak voor de manier waarop er geboord gaat worden. "Nu is het van belang dat ieder de schouders onder het project zet", aldus de partijen in een verklaring. Het geld zal afkomstig zijn uit het Waddenfonds.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn