Subsidie-aanvragen voor kolenvergassing, windmolenpark en biomethanol

10 mei 2011 - Voor drie grote energieprojecten is bij de Europese Commissie subsidie aangevraagd door het ministerie van Economische Zaken. De subsidie is aangevraagd voor de bouw van een  kolenvergassingseenheid door het Belgische bedrijf C.gen, voor de bouw van een windmolenpark op zee door Nuon en Eneco en voor de bouw van een bio-methanol fabriek in Delfzijl, zo meldde het ministerie maandag.

Oud project
De kolenvergassingseenheid van C.gen, die in het Botlet gebied gebouwd moet gaan worden, is al een stokoud project, dat blijkbaar weer opnieuw op de rol is gezet. De bedoeling is dat de CO2 die vrijkomt bij het vergassen van de kolen opgeslagen gaat worden. De vergassing leidt behalve tot CO2 ook tot waterstof, waarmee elektriciteit opgewekt kan worden. De initiatiefnemers willen 211 miljoen euro van de Europese Commissie om hun begroting sluitend te krijgen. De Nederlandse overheid investeert er daarnaast nog 60 tot 90 miljoen euro in.

Enino
Het tweede project waarvoor subsidie is aangevraagd is het windmolenpark dat Nuon en Eneco samen willen gaan bouwen in de Noordzee, nu dat recentelijk in aanmerking is gekomen voor subsidie van de Nederlandse overheid. Maar blijkbaar is dat nog niet genoeg want ook bij de Europese commissie wordt de hand opgehouden. Er zouden zeven innovatieve molens geplaatst worden en dit zou dan een reden voor de Commissie moeten zijn om 74 miljoen over te maken naar de energiebedrijven. Het naam van het nieuwe park is trouwens: Enino.

Torrificeren
En dan wordt er nog een subsidie van 360 miljoen euro aangevraagd voor de bouw van een biomethanol-installatie in Delfzijl. De fabriek is een initiatief van BioMCN, en komt te staan naast de bestaande fabriek voor biomethanol in Delfzijl. In de nieuwe fabriek zal, als die er komt, hout uit Scandinavië en Canada gedroogd, getorrificeerd ('verkoold') en vergast worden, waarna er biobrandstof van gemaakt wordt. "Met dit project kan Nederland een van de grootste producenten van biomethanol ter wereld worden", zo stelt het ministerie. In de bestaande fabriek wordt biomethanol gemaakt van glycerine.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn