Installatie Zeewolde voor levering warmte uit koeienmest wint prijs

11 mei 2011 - In Zeewolde (Flevoland) is een paar jaar geleden al begonnen met de bouw van een megawijk: de Polderwijk. Warmte en stroom worden geleverd door een WKK-installatie van een boer aan de rand van de wijk, die weer wordt gevoed met biogas afkomstig van een vergistingsinstallatie. De installatie heeft een prijs gewonnen van Europese organisatie Euroheat & Power, zo maakten Essent en de gemeente Zeewolde dinsdag bekend.

Rendement
De prijs is niet alleen gewonnen vanwege de bouw van de installatie maar ook vanwege de goede prestaties in 2009 en 2010, zo meldden de partijen. Zo is er in 2010 7,5 miljoen kWh opgewekt (het verbruik van 2500 huishoudens) en warmte die vergelijkbaar is met die van 800.000 kubieke meter aan gas. Jammer is alleen dat een deel van de warmte, in de zomer, nog de lucht in verdwijnt omdat de wijk nog niet klaar is. Bij andere WKK-installaties is dat trouwens nog erger, zo zegt de vrouw van de boer, Gert-jan van Beek, tegen Energieenwater.net.

Nog niet klaar
Er staan nu ongeveer 900 woningen in de wijk; dat wordt later uitgebreid naar 3000. Volgens een ambtenaar van de gemeente gaan die 3000 woningen ook echt gebouwd worden, ondanks de malaise in de woningmarkt. De installatie is een tijdelijke installatie. Een nieuw ketelhuis wordt gebouwd om straks heel de wijk van warmte te kunnen voorzien. De WKK-installatie is wel definitief. De stroom wordt door de boer zelf verkocht. De warmte wordt aan Essent geleverd, die het verder de wijk in transporteert.

Extra arbeidskracht
De melkveehouder, Gert-Jan van Beek, heeft 150 koeien op een boerderij. De mest hiervan gaat in de vergistings-installatie samen met andere producten als mais, gras en etenswaren uit de supermarkt die over de datum zijn. Methaangas gaat samen met lucht naar de WKK-installatie vijf kilometer verderop, waar het dus gebruikt wordt voor de productie van stroom en warmte. De opbrengsten gebruikt de boer voor het aanstellen van een extra arbeidskracht, zo vertelde hij tegen Omroep Flevoland.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn