Stroomverbruik stabiel, productie daalt, meer duurzame installaties in 2010

24 mei 2011 - Het elektriciteitsverbruik was in de twaalf maanden tot en met april 2011 ongeveer gelijk aan dat van de twaalf maanden tot en met maart 2011. Dat wil zeggen dat het verbruik in april van dit jaar gelijk was aan dat van april vorig jaar. Dat meldt Tennet. Het verbruik was 104,6 TWh.

Import loopt uit
Opvallend is ook dat de import verder uitloopt op de export en dat dus de productie in eigen land daalt, dit terwijl er in Nederland volop centrales worden geopend en gebouwd. Die productie ligt nu onder de 99 TWh, terwijl die eerder meer dan 100 TWh was. Mogelijke oorzaak is dat Nederlandse stroom niet kan concurreren met die uit het buitenland.

Meer zonnepanelen
Tennet heeft ook informatie over duurzame productie en afname bekend gemaakt. Het aantal duurzame productie-installaties in Nederland nam toe van 4800 in 2009 naar 7600 in 2010, voornamelijk door particulieren die zonnepanelen op hun dak hebben geschroefd. Het totale vermogen van die installaties was 9000 MW. Eigenaren van duurzame installaties moeten die aanmelden bij Tennet-dochter Certiq om in aanmerking te komen voor subsidie.

Groen sausje
De afname van groene stroom nam toe van 25,4 naar 27,5 TWh. Het grootste deel daarvan wordt niet in Nederland geproduceerd maar in het buitenland. Energiebedrijven kopen dan voor een appel en een ei groencertificaten of garanties van oorsprong aan, waarmee de stroom dan groen zou worden. In totaal is er in 2010 voor 16 MWh aan garanties van oorsprong geïmporteerd, zo meldt Tennet, een daling van 6% ten opzichte van 2009.

Zoek de verschillen
CBS meldde eerder dat er in Nederland in 2010 10,4 TWh aan duurzame stroom werd geproduceerd. Het CBS stelde dat de vraag naar groene stroom 28 TWh was, in plaats van 27,5 TWh en dat er voor 16 MWh aan groencertificaten werd geïmporteerd. Waarom import plus eigen productie niet optelt tot de totale vraag naar groene stroom is ons niet duidelijk. Mogelijk worden geïmporteerde groencertificaten niet altijd in hetzelfde jaar 'afgestempeld'.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn