Ook aardwarmteprojecten in Den Haag en bij Duijvesteijn in Pijnacker liggen stil

25 mei 2011 - Ook de twee andere aardwarmteprojecten in de regio Den Haag liggen stil. De oorzaak is dat er gas naar boven komt. Het gaat om de projecten bij de gebroeders Duijvesteijn in Pijnacker en om de aardwamtecentrale in Den Haag. Vorige week werd al bekend dat een ander project, dat van de tuindersbedrijf Ammerlaan, stil is gelegd nadat er olie naar boven is gekomen.

Niet zo feestelijk
De gebroeders Duijvesteijn hebben een tomatenkwekerij. Ze hebben de aardwarmtecentrale in maart feestelijk geopend, nadat het lintje bij die van de collega's even verderop in Pijnacker in februari doorgeknipt werd. Het aardwarmteproject in Den Haag werd eind vorig jaar afgerond. Er komen gasbellen met het water omhoog, zo stelt het bedrijf Aardwarmte Den Haag: ongeveer 1 kilo per kubieke meter. Ook bij de boring in Den Haag kwam er al gas omhoog.

Op zijn gat
Aangenomen kan worden dat de winning van energie uit aardwarmte in Nederland nu voorlopig even helemaal op zijn gat ligt. Het is mogelijk te zijn om de olie en het water of het gas en het water te scheiden, maar hiervoor zal een installatie moeten worden aangebracht. Ook is het de vraag van wie het gas en de olie is. Als er veel omhoog komt zal de NAM er zich mee gaan bemoeien, want het schijnt dat die het alleenrecht heeft op deze waardevolle grondstoffen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn