Mestvergisters: Bleker maakt het makkelijker en Atsma weer moeilijker

5 mei 2011 - Staatssecretaris Bleker maakt het boeren makkelijker om aan voldoende materiaal voor hun mestvergister te komen. Het wordt hen toegestaan om acht nieuwe producten in de mestvergister te gooien, naast de mest.

Bierborstel
De 8 nieuwe producten zijn onder andere brood- en deegresten, bierborstel (restant dat overblijft in de bierbrouwerij), aardappelpersvezel, bietenpulp en uienpulp. Daarnaast kunnen boeren straks zelf testen of producten veilig en zuiver genoeg zijn voor de biovergister, zo kondigde hij aan. Daarmee neemt het aantal stoffen voor de vergister flink toe. Er zijn nu volgens Bleker 100 boeren met een mestvergister die 470 GWh aan stroom opwekken.

Omkatten
Waar Bleker de boeren de helpende hand biedt maakt college Atsma het weer moelijker. Die gaat extra controleren, zo kondigde hij dinsdag aan. Leveranciers van covergistingsmateriaal moeten milieu- en meststofregels beter gaan naleven, zo vindt hij. Daar zou het aan schorten, zo bleek uit een onderzoek onder acht leveranciers. "Regelmatig werden producten omgekat of weggemengd in andere partijen, administraties bleken vaak niet volledig of inzichtelijk."

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn