Verbod emissierechten uit frauduleuze derde-wereld projecten

25 mei 2011 - Er komt mogelijk een verbod op het gebruik van emissierechten die verkregen zijn uit projecten die gericht zijn op vermindering van HFC-23 en N2O. Dat schrijft staatssecretaris Atsma in antwoord op vragen van van Veldhoven. Staatssecretaris Atsma van Milieu staat sympathiek tegenover deze maatregel, waartoe wordt oproepen door veel andere lidstaten.

Fraude
De projecten die zijn gericht op het verminderen van HFC-23 en N2O kwamen onder vuur te liggen nadat bleek dat er expres productie werd opgestart (van koelkastgas HCFK-22 respectievelijk adipinezuur) om de broeikasgassen die daarbij vrijkomen later te kunnen verminderen en zo emissierechten in de wacht te slepen. In ontwikkelingslanden zijn de kosten hiervan lager dan de opbrengsten van de emissierechten. Omdat het zware broeikasgassen zijn levert de reductie van een ton een veelvoud aan CO2-emissierechten op.

Window-dressing
Deze rechten kunnen al niet meer gebruikt worden door bedrijven die onder het ETS-systeem vallen (industrie en energiesector) en zo hun uitstoot willen compenseren. Maar Atsma denkt erover om ze ook buiten dit stelsel ongeldig te verklaren. Ze kunnen dan ook niet meer gebruikt worden om de emissie van andere sectoren te compenseren, zoals bijvoorbeeld vervoer. Nederland moet in 2020 de emissie met 20% hebben teruggebracht. Omdat Nederland daar niet in slaagt koopt het ook compensatierechten aan in verre vreemde landen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn