Regering probeert Mitsibushi te verleiden tot productie elektrische auto

10 december 2009 -  De regering wil dat Mitsibushi op de productielocatie in Born elektrische auto’s gaat produceren. Premier Balkenende heeft daarvoor gepleit tijdens zijn bezoek aan Japan van eind oktober en minister Van der Hoeven van Economische Zaken gaat hetzelfde doen. Van der Hoeven gaat volgend jaar naar Japan en ook een bezoek aan de autofabrikant staat dan weer op het programma. Van der Hoeven hoopt “een paar stappen” verder te komen, zo zei ze gisteren in de Tweede Kamer, tijdens een debat over de elektrische auto.

Proeftuin
De regering wil dat autofabrikanten in Nederland hun elektrische auto’s gaan testen. Aan Mitsubishi wordt natuurlijk als eerste gedacht omdat dit bedrijf in Nederland auto’s produceert. Op de productielocatie van Nedcar in Born rollen Colts van de band en sinds kort ook Outlanders. Het gaat echter slecht met de verkoop. Eerder dit jaar stuurde het bedrijf honderden mensen met een tijdelijk contract naar huis en voor de andere werknemers werd werktijdverkorting aangevraagd. Wat zou het mooi zijn als Mitsibushi in Born elektrische auto’s gaat maken!

Oplaad-infrastructuur
Mitsubishi heeft eerder dit jaar, op de autosalon in Geneve, de nieuwe elektrische auto i-Miev geïntroduceerd. Dit is een kleine auto met vier deuren. Het bedrijf wil die volgend jaar op de markt gaan brengen. Mitsubishi is volgens Van der Hoeven vooral geïnteresseerd in de manier waarop Nederland een infrastructuur voor het opladen gaat aanleggen. Hierover zou de minister het bedrijf van de zomer, wanneer ze jaar Japan gaat, wat meer te bieden hebben dan nu. Het kabinet heeft verder gevraagd of Mitsubishi deel wil gaan nemen aan het E-team dat elektrische auto in Nederland tot een succes moet gaan maken.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn