Delta ontmantelt mogelijk Solland Solar: kijken, kijken, maar niet kopen

10 juni 2011 - Energiebedrijf Delta zal dochteronderneming Solland Solar mogelijk sluiten als er op korte termijn geen koper wordt gevonden, zo schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Het bedrijf zette Solland Solar, dat zonnecellen maakt, vorig jaar te koop omdat het slecht draaide. Maar kopers zijn tot nog toe uitgebleven. 'Kijken, kijken, maar niet kopen', zo omschrijft de Zeeuwse krant het verloop van het verkoopproces.

Mislukte verkopen
Delta overweegt om het bedrijf in delen te verkopen of, als dat niet lukt, om het simpelweg te sluiten. Aan de aandeelhouders zal volgende week om toestemming hiervoor worden gevraagd. Er werken nog tegen de 300 mensen in de fabriek in Heerlen, zo schrijft de PZC. Het is de tweede keer dat Delta een verkoopproces in gang heeft gezet dat op niets uitloopt. Eerder mislukte de verkoop van Biovalue, dat in het noorden van het land biodiesel wilde gaan produceren.

Weg vrij voor kerncentrale
Ontmanteling van Solland Solar zou tot een verder verlies voor Delta leiden. Er is al 265 miljoen euro op de waarde van het bedrijf afgeschreven. Delta kocht Solland Solar in 2006 om zich een duurzaam karakter aan te meten, maar het bedrijf, opgericht door Gosse Boxhoorn, zag geen kans zich een positie op de zonne-energie markt te verwerven. De directie van Delta lijkt er een voorkeur voor te hebben om nu alle verlies te nemen, om zo de weg vrij te maken voor financiering van de gedroomde tweede kerncentrale.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn