Nieuw lab voor onderzoek naar slimme netten in Groningen

17 juni 2011 - In Groningen wordt vandaag een nieuw laboratorium geopend voor onderzoek naar slimme energienetten. Het laboratorium, Living Lab gedoopt, is gevestigd op de Zernike campus van de Hanzehogeschool Groningen en is een initiatief van Flexi-net, een samenwerkingsverband van Bam, Gasterra, Imtech, I-NRG en het Energie Kenniscentrum van de Hanzehogeschool Groningen.

Controle en samenwerking
De bedoeling is dat er in het laboratorium nieuwe toepassingen van het slimme net worden "ontwikkeld, getest en gedemonstreerd", waarbij gekeken wordt naar de inpassing van "zon, wind, nieuwe decentrale energiesystemen en slimme energie-managementsystemen". Getest wordt hoe mensen zelf controle kunnen krijgen over hun energieproductie en -afname, en hoe daarbij moet worden samengewerkt met netbeheerders om te voorkomen dat het net ontploft.

People in power
Ook een nieuw type zonnecellen met een hoog rendement, de
solid oxyde fuel cell, zal worden getest. De volgende stap is dat een slim net wordt uitgerold over echte gebouwen, die met elkaar "communiceren, handelen, samenwerken en business genereren", en dat allemaal onder het motto 'people in power. Gebouw-eigenaren met interesse hebben zich al gemeld. Gasbedrijf Gasterra is geïnteresseerd vanwege de pogingen van dit bedrijf om Nederlanders aan de HRe-ketel te krijgen.

Copyright ┬ę Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn