Kabinet stimuleert (semi-) elektrische auto, tot en met 2015

30 juni 2011 - Het kabinet gaat de aankoop van elektrische auto's stimuleren door de eigenaren tot en met 2015 vrij te stellen van motorrijtuigenbelasting. Ook vervalt voor auto's van de zaak de fiscale bijtelling. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken woensdag bij de introductie van de nieuwe elektrische Opel Ampere in Nederland.

Geen belasting
Tot en met 2015 hoeven mensen die een elektrische en semi-elektrische auto kopen geen motorrijtuigenbelasting te betalen, mits de uitstoot van de auto minder dan 50 gram per kilometer is. Volgens Verhagen is dit meestal het geval. De fiscale bijtelling vervalt ook tot en met 2015.

Oud nieuws
De maatregelen werden al aangekondigd in de zogenaamde autobrief van staatssecretaris Weekers van 1 juni. Veel media schreven woensdag dat de maatregelen tot 2018 zouden gaan gelden, maar dat lijkt fout te zijn. De bestaande vrijstelling voor BPM blijft gehandhaafd voor zuinige auto's.

Groene dealtjes
Verhagen wil elektrisch rijden extra gaan stimuleren in vijf tot tien regio's. Met de besturen van die regio's zullen afspraken worden gemaakt. Die afspraken maken onderdeel uit van de Green Deal, die na de vakantie zal worden gepresenteerd. Verhagen wil dat er in 2015 15000 tot 20000 elektrische auto's op de weg rijden.

Range extender
Interessant aan de Opel Ampere, die woensdag dus in Nederland het licht zag, is dat die is uitgerust met een hulpmotor, die de elektrische motor na 80 kilometer gaan aandrijven. Dit maakt dat de actieradius 500 kilometer wordt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn