Nuon verkoopt verouderde warmtenetten aan HVC en focust zich op centralistische projecten

1 juli 2011 - Afval- en energiebedrijf HVC neemt drie kleine warmtenetten van Nuon over. Het gaat om de netten in Heerhugowaard, Broek op Langedijk en Zaanstad, met in totaal 4000 aansluitingen. Nuon wil zich concentreren op de grote netten, zo zegt projectmanager Heath Netherlands Steven Kerstel van Nuon Vattenfall tegen Energieenwater.net. De techniek van de installaties is verouderd en ze zijn niet erg rendabel meer.

Geen hype meer
Kerstel: "Tien, vijftien jaar geleden waren de WKK-installaties waarmee de warmte geleverd wordt een hype, net als nu warmte-koude-opslag hip is. Maar nu is de techniek verouderd. Grote investeringen zijn nodig om de installaties draaiende te houden. Bovendien zijn ze niet erg rendabel meer. Bij de bouw werd verwacht dat de energieprijzen sky-high zouden stijgen, maar dat is niet gebeurd." Daarnaast ligt er een Warmtewet op de plank (die een maximum aan de tarieven stelt) en is er bijna geen warmtenet dat levert aan klanten die zich niet hebben verenigd in een anti-warmtenet club, zo had hij er bij kunnen zeggen.

Roofridders dienen zich aan
Nu Nuon onderdeel is van het Zweedse Vattenfall is geworden ligt de nadruk op de grote projecten, zo zegt Kerstel, wat onze stelling bevestigt.  "Wij vinden dat we ons, als groot concern, niet meer moeten bezighouden met die kleine netten. Een aantal jaren geleden bood een privaat investeringsfonds aan om de netten te kopen, maar daar hebben we toen van afgezien. Die investeerder zou er slechts voor een paar jaar in stappen en dat vonden we in moreel opzicht niet te verdedigen." Ook de andere kleine warmtenetten kunnen derhalve nog verkocht worden, zo beaamt Kerstel.

Centralistische gedachte
Zo'n groot project is onder meer de aanleg van een pijp naar Almere, waar Nuon nu mee bezig is. Het verlies van de warmte in die pijp van 8,5 kilometer is slechts 1,5%, zo vertelde Kerstel vrijdag in Amsterdam, tijdens een workshop op het congres Duurzaam Amsterdam. Dat komt omdat er een vacuümlaag tussen zit. Er was kritiek van mensen uit het publiek op het gesleep met warmte. "Er is een trend naar decentralisatie. De centralistische gedachte die uit het project spreekt gaat tegen die ontwikkeling in", zo vond iemand. Volgens Kerstel kunnen decentrale en centrale duurzame energie elkaar echter prima aanvullen.

Van tweeën een
Nuon wil uiteindelijk in 2030 130.000 klanten hebben voor het warmtenet in Amsterdam en omstreken. Dat net bestaat nu nog uit twee delen: één in het oosten, dat vanuit de gasgestookte centrales in Diemen gevoed wordt. En een in het westen van de stad dat door het Afval Energiebedrijf van warmte wordt voorzien. Het is de bedoeling dat die twee netten in de toekomst verbonden worden. De warmte uit een afvalenergiebedrijf (die eruit wordt gehaald voor de elektriciteitsopwekking) telt mee als 50% duurzaam, zo vertelde Manager duurzaamheid Peter Simoës van het AEB tegen Energienwater.net.

Afvallers
Het bedrijf neemt echter ook biogas af van de naburige zuiveringsinstallatie, waarmee ook stroom en warmte wordt geproduceerd. Daarmee telt de warmte als zijnde voor 75% duurzaam, zo zegt Simoës. Nuon en de gemeente Amsterdam werken samen in de joint-venture Warmte Westpoort. Dat werkt goed omdat beide partijen beschikking hebben over alle informatie die van belang is, waardoor er ook niet allerlei risico-opslagen berekend hoeven te worden. Nuon werd geselecteerd nadat Essent was afgevallen. Die wilde de warmte gratis hebben, en plande ook allerlei risico-opslagen in.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn