Ad van Wijk, achtervolgt door faillissement, richt vizier weer op duurzaam

5 juli 2011 - Ad van Wijk is wellicht vooral een visionair en wat minder een ondernemer. Zijn geesteskind Econcern ging in 2009 failliet. Hij wordt nog steeds achtervolgd door dat faillissement. Hij is een nieuw bedrijf gestart, maar als je hem hoort spreken wordt duidelijk dat in het visionaire zijn hart ligt. "Op straat rijdt 350.000 MW aan energie-productievermogen rond, een veelvoud van het vermogen van de huidige elektriciteitscentrales."

Veel geld in fonds
Van Wijk wordt nog steeds achtervolgd door het faillissement van Econcern, het bedrijf wat hij heeft opgebouwd en waar hij bestuursvoorzitter van was. De curatoren worden betaald uit het geld wat er in het fonds zit en omdat er veel geld in zit blijven die voorlopig nog wel even bezig, zo zegt hij cynisch. Er zit nu zo'n 46 miljoen euro in de boedel, zo meldden de curatoren in het laatste faillissementsverslag. Een groot aantal onderdelen is meteen na het faillissement verkocht. Gesprekken over verkoop van het belang in het grote windmolenpark in de Noordzee zijn nog gaande. Behalve Eneco is er ook een andere gegadigde.

Oorzaken
We vroegen Van Wijk naar de belangrijkste oorzaken van het faillissement van Econcern. Dat zijn volgens hem de gedaalde olieprijs en de kredietcrisis. De olieprijs daalde van meer dan 140 dollar per vat naar 30 dollar, zo zei hij. Banken waren kopschuw geworden door de kredietcrisis en wilden projecten niet meer financieren, of herfinancieren. "Veel projecten waren toen niet meer rendabel." Van Wijk overdrijft de val van de olieprijs. Die 140 dollar per vat was een uitschieter die maar enkele dagen op de schermen heeft gestaan.

Leningen aan zichzelf
Van Wijk steekt derhalve geen hand in eigen boezem. Het staat echter zo goed als vast dat de directie de kosten teveel uit de hand liet lopen en dat de projecties over opbrengsten te rooskleurig waren. Er waren schulden aan de belastingdienst en de eigenaren leenden zichzelf geld. Een deel daarvan (110.000 euro) is teruggevorderd van Van Wijk, zo melden de curatoren. "Is er ook gerommeld, zoals je hier en daar wel hoort?" "Gelul", zo zegt Van Wijk. "Journalisten moeten hun verhaaltjes nu eenmaal rond krijgen." Het is duidelijk dat het onderwerp nog hevig emotioneert.

Nieuwe versie
Van Wijk heeft desalniettemin de draad weer voorzichtig opgepakt en hij houdt zich weer bezig met duurzame energie. Hij heeft eind vorig jaar een site opgestart: Greenem.nl. Daarop worden producten vergeleken, waarbij wordt gekeken naar zowel de aanschafprijs als de verbruikskosten (energie) gedurende de levensduur. Een aantal dagen geleden werd een geheel nieuwe versie van de website gelanceerd. Verder is Van Wijk sinds begin dit jaar ook professor aan de TU Delft, waar hij zich bezig houdt met 'Future energy systems'. Op het 'bedrijvenfestival' Amsterdam Duurzaam hield Van Wijk een interessant verhaal over de toekomstige energievoorziening.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn