SDE-budget van 1,5 miljard al weer na enkele dagen uitgeput

6 juli 2011 - Het budget dat voor dit jaar ter beschikking is gesteld voor de stimulering van duurzame energie is al weer zo goed al uitgeput. Er is  in de afgelopen dagen voor 600 projecten subsidie aangevraagd, waarmee het subsidieplafond van 1,5 miljard euro bijna bereikt is, zo schrijft minister Verhagen van Economische Zaken.

Concurrentie
De regeling werd afgelopen vrijdag opengesteld. De bedoeling was dat er een aantal fasen zouden zijn en dat het subsidiebedrag per kWh groene stroom of kubieke meter groen gas langzaam zou oplopen. Hoe eerder iemand zou indienen hoe lager het bedrag aan subsidie dat hij krijgt, maar hoe meer kans dat die subsidie wordt toegekend. Op die manier wilde het ministerie initiatiefnemers stimuleren om voor zo'n laag mogelijke subsidie in te schrijven.

Ook zonne-energie
Dat is gelukt, zo lijkt het. De aanvragen die nu zijn ingediend krijgen maximaal 9 cent per kWh stroom en 62 cent per kubieke meter gas. (Dat is het bedrag inclusief de opbrengst van de stroom en het gas.) Zoals het er nu naar uitziet zullen er dus geen nieuwe rondes meer komen, waarin de maxima hoger zijn dan deze bedragen, tenzij er ineens heel veel aanvragen gaan afvallen Opvallend is, zo schrijft Verhagen, dat ook veel initiatiefnemers van zonne-energie projecten subsidie hebben aangevraagd.

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn