Groenlinks: anti-kolenwet wordt niet meer 'af behandeld'

5 juli 2011 - Voor wie zich afvroeg waar de tweede termijn van de behandeling van de anti-kolenwet van Groenlinks blijft: die komt niet meer. Het heeft geen zin om de behandeling voort te zetten nu een krappe meerderheid voor vieze centrales is en tegen de wet zal stemmen, zo zei woordvoerder Jurjen van den Bergh van de partij dinsdag tegen Energieenwater.net.

Regeringsdeelname
Met de wet zou er een minimum prijs voor CO2-uitstootrechten komen. De eerste termijn van de behandeling van de wet was al weer ruim een jaar geleden, vlak voor het aantreden van de nieuwe Tweede Kamer. Groenlinks Kamerlid Kees Vendrik, die niet meer terug zou keren in de Kamer, werd op die manier nog in de gelegenheid gesteld om zijn geesteskind vanuit het vak K, waar normaal de regering zit, te verdedigen. Toen duidelijk werd dat de partijen VVD, CDA en PVV een krappe meerderheid zouden krijgen was ook al duidelijk dat de wet het niet zou halen. En volledige behandeling door de oude Tweede Kamer zat er niet meer in door tijdgebrek.

Opvolger Vendrik
Daarom ziet Groenlinks af van verdere behandeling. "Het heeft geen zin om aan symboolpolitiek te doen", zo zegt Van de Bergh. Wel worden goede voorbeelden uit het buitenland verzameld en wordt er verder gewerkt aan het vergroten van het draagvlak voor de wet. Mogelijk dat de partij zich dan op termijn nog meldt met een opvolger voor Kees Vendrik, want dat is het formele punt waarop de behandeling van de wet is gestokt, zo zegt iemand van de griffie.

Kanteling
Ondertussen kan geleerd worden van Groot-Brittannië, waar wel een minimum CO2-prijs wordt ingesteld. "Overal in Europese landen wordt verder gewerkt aan duurzame energie. Gek genoeg kantelt het debat in Nederland niet. Een krappe meerderheid is voor vieze centrales. Maar dat kan zomaar omslaan", aldus Van den Bergh, die afgelopen dagen in Berlijn was. Daar leerde hij dat de Christendemocraten op allerlei manieren hun verkiezingsprogramma terzijde schuiven om zich een duurzaam image aan te kunnen meten en op die manier weer in de gunst van de kiezer te komen.

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn