Van Waveren zet actie 'Iedereen een zonneboiler' op, ondersteund door Urgenda

12 juli 2011 - Het succes van de actie 'Wij willen zon' smaakte blijkbaar naar meer. Er is nu een nieuwe actie opgestart: 'Iedereen een zonneboiler'. De bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen een zonneboiler bestellen. De actie is een initiatief van het Zonnecollectief en wordt ondersteund door de Stichting Urgenda, die ook tekende voor de actie 'Wij willen zon'.

Van Waveren
Het Zonnecollectief is een bedrijf dat nauw gelieerd is aan Van Waveren (eigenaar van Badkamerland). Zonnecollectief is in handen van Jos Boetekees en Dino Alfons en is opgezet samen met Gert-Jan van Waveren, zo vertelt Van Waveren tegen Energieenwater.net. Het adres van beide bedrijven is ook hetzelfde. Van Waveren levert onder de naam Waverenergie, de toestellen, die bestaan uit een collector voor op het dak, een warm-waterketel, een pomp, een expansievat, een controlepaneel en een tank met de speciale vloeistof die in het apparaat gaat.

Drie modellen
Er zijn drie varianten: een boiler van 100, 150 en 200 liter. De collector bestaat uit 15 buizen bij het eerste pakket en uit 25 vacu├╝mbuizen bij het tweede en derde pakket. De benodigde grootte is natuurlijk afhankelijk van het verbruik in huis. Het warme water uit de zonneboiler gaat eerst naar de HRe-ketel en als die merkt dat het water al warm is slaat die als het goed is snel weer af. Er wordt samengewerkt met een uitzendbureau Maatschappelijk Uitzenden Nederland, die mensen die moeilijk werk kunnen vinden aan een baan helpt, en met het overheidsloket voor duurzame energie 'Meer met minder'.

Zelf aan de slag
De installatie kan via het Zonnecollectief besteld worden voor een bedrag vanaf 1795 euro, inclusief BTW, installatie en een nacontrole, drie maanden na de installatie. Na bestelling komt er binnen drie maanden een installateur langs, zo beloofd de organisatie. Een energielabel wordt ook bijgeleverd. Opmerkelijk is dat de toestellen ook bij Waverenergie zelf besteld kunnen worden, zo is op de website te lezen, maar dan tegen veel lagere prijzen: voor 1195 euro, 1445 euro en 1595 euro, inclusief BTW. Van Waveren levert er ook nog een DVD om het pakket zelf te installeren, dus dat lijkt aantrekkelijk.

Of toch maar niet
Maar zelf installeren is waarschijnlijk niet zo eenvoudig als het lijkt. Want de installatie moet dus op de bestaande HRe-ketel worden aangesloten. Zelf een installateur in de armen nemen kost ook al gauw enkele honderden euro's en het gevaar bestaat dat die niet bekend is met het systeem, zo zegt een medewerker van Van Waveren. Ook moet er dan nog apart voor extra leidingen betaald worden, terwijl die kosten wel in de prijs van 1795 euro van het Zonnecollectief zitten. Van Waveren installeert de toestellen ook zelf, maar alleen in Alphen aan de Rijn en omgeving.

Urgenda
De actie 'Iedereen een zonneboiler' wordt ondersteund door de stichting Urgenda, zo zegt de office manager van de stichting, maar niet meer dan dat. Het initiatief ligt geheel bij het Zonnecollectief.

Wachtlijst
De actie 'Wij willen zon' heeft ertoe geleid dat 3000 mensen zonnepanelen op hun dak hebben gelegd. Iedereen kon een pakket van 3, 6, 12 of 16 panelen bestellen, waarna die collectief werden ingekocht in China, bij het bedrijf Csun. De distributie en installatie van alle panelen verliep niet altijd vlekkeloos, zo was in de markt te horen. Ongeveer tweederde van de panelen is nu geleverd. Particulieren kunnen zich nog tot 31 juli aanmelden; ze komen dan op een wachtlijst. Er volgen nog specifieke acties voor de installatie van zonnepanelen op kerken, scholen en voor bepaalde provincies. De particulieren kunnen hier op meeliften.

Copyright ┬ę Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn