Kort nieuws: Urenco, windbossen, Veghel, kernreactor en oplaadpaal

Belang Urenco te koop
20 juli 2011 - Groot-Brittannië wil af van het belang in opwerkingsbedrijf Urenco. Nederland heeft daar echter moeite mee, zo meldt Het Financieele Dagblad. Door de verminderde interesse voor kernenergie, als gevolg van de nucleaire ramp in Japan, is de waarde van het belang al gedaald. De Britse overheid, die geld nodig heeft om de begroting op orde te brengen heeft een belang van 33%, net als de Nederlandse overheid, en de twee Duitse energiebedrijven Eon en RWE samen. De totale waarde van het bedrijf wordt door het onderzoeksbureau Adam Smith geschat op, nu, zo'n 2,8 miljard euro. Urenco heeft fabrieken voor de opwerking van uranium in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Het aandeel in het wereldwijde aanbod van uranium is zo'n 25%.

Windmolens in bossen
19 juil 2011 - Staatsbosbeheer wil windmolens gaan bouwen en zo een nieuwe inkomstenbron aanboren, zo schrijft Trouw dinsdag. Met de opbrengst kan nieuw bos worden aangelegd. Er zouden al plannen zijn voor de bouw van windmolens rondom het Robbenoordbos en Dijkgatbos bij Wieringen. Ook de provincie Friesland heeft interesse. Niet duidelijk is of de molens echt in bossen, of nabij bossen komen te staan.
De inkomsten van Staatsbosbeheer zullen de komende jaren sterk dalen door bezuinigingen. Het budget van de Rijksoverheid wordt de komende jaren met 50%, oftewel 40 miljoen euro, gekort. Ongeveer de helft van de kosten van Staatsbosbeheer worden gedekt door deze subsidie. De opbrengst van verkoop van hout en dergelijke is goed voor 40% van het budget.

Groot zonnedak in Veghel
19 juli 2011 - In Veghel (Noord-Brabant) is de aanleg van een groot zonne-energiedak gereed gekomen. De zonnepanelen met een oppervlakte van 2100 vierkante meter liggen op het dak van een boerderij. Het is weer een project van Horizon Energy, dat voor 75% in handen is van afvalenergiebedrijf HVC. Eerder bouwde Horizon Energy dergelijke grote energiedaken in Zeewolde (Flevoland), Kamperland (Zeeland), Dalerveen (Drenthe), Beesel (Limburg) en Burgerbrug (Noord-Holland).
Het maximaal vermogen van de panelen is 300 kW, waarmee per jaar zo'n 270.000 kWh kan worden opgewekt. Ongeveer 25% van de zonne-energie is voor eigen gebruik van de boer. De rest kan door gemeenten, die aandeelhouder zijn van HVC aangewend worden om hun stroomverbruik te vergroenen.

Weer kernreactor stil
16 juli 2011 - In Japan is een reactor van een kerncentrale stilgezet, nadat er problemen waren geconstateerd. De druk viel weg in een tank die water injecteert in geval van een noodsituatie. De druk keerde daarna weer terug naar normaal, maar de eigenaar van de centrale, Kansai Electric Power Company, neemt het zekere voor het onzekere.
De centrale ligt in het district Fukui, ten westen van Tokio Door de uitval van weer een kerncentrale neemt de krapte op de Japanse stroommarkt verder toe. Na de tsunami zijn veel centrales uitgevallen, hetzij omdat ze niet opgestart mogen worden, hetzij omdat ze kapot zijn. Nog slechts 18 van de 54 reactoren zijn in bedrijf.

Oplaadpaal voor de deur
16 juli 2011 - Na Nuon biedt nu ook Essent bewoners van Amsterdam de mogelijkheid een aanvraag in te dienen voor de bouw van een oplaadpaal voor de elektrische auto, voor de deur. Die paal wordt gratis geïnstalleerd, zo staat te lezen op een website, die speciaal voor dat doel in het leven is geroepen. Een abonnement op om te laden kost 96 euro per jaar, maar is tot maart 2012 nog gratis.
Geïnteresseerden doen er goed aan de algemene voorwaarden te lezen, die sterk in het voordeel van Essent zijn. "De Gebruiker is een bijdrage verschuldigd voor de Laaddiensten waaronder begrepen - maar niet uitsluitend: het bezit en gebruik van de Oplaadpas, storingsdiensten en overige administratieve kosten". Essent is te alle tijden gerechtigd om de bijdragen te wijzigen, wat niet fair lijkt als er al een overeenkomst is afgesloten. Daarnaast moet iemand die zo'n  paal voor zijn deur wil ook aan voorwaarden van de gemeente Amsterdam voldoen.

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn