Drinkwatersector in geweer tegen milieu-vervuilende winning schaliegas

22 juli 2011 - De drinkwatersector komt massaal in geweer tegen plannen van buitenlandse mijnbouwbedrijven om in Nederland naar schaliegas en steenkoolgas te gaan boren. Omdat de techniek waarmee dat gebeurt leidt tot vervuiling van het grondwater, kan hierdoor ook de drinkwatervoorziening in gevaar komen.

Geen garanties
Drinkwaterbedrijf Vitens verzet zich tegen plannen van het Australische bedrijf Queensland om in de Achterhoek te gaan boren. “Er zijn te weinig garanties dat er door die boringen geen chemicaliën in het drinkwater komen”, zo zegt een woordvoerder van Vitens vandaag in de krant de Gelderlander. Er is volgens haar nog te weinig bekend over de boortechniek. Vitens kan de kwaliteit van het drinkwater dan ook niet garanderen als de boringen doorgaan.

Radium
Bij de winning van schalie- of steenkoolgas worden steenformaties gespleten door er onder druk water en chemicaliën in te spuiten.
In dat afvalwater dat vervolgens vrij komt kan onder meer het radioactieve radium zitten, zo heeft Amerikaanse onderzoek uitgewezen."De waterhoudende lagen worden honderden keren doorboort", zo zegt directeur Walter van der Meer van Vitens, "dus de kans is groot dat er iets mis gaat. Er komen hoeveelheden schadelijke chemicaliën vrij die je niet in je drinkwater wilt hebben."

Rechter
De provincie Gelderland heeft overigens altijd al bezwaar gemaakt tegen de boringen maar die zijn terzijde geschoven door het ministerie van Economische Zaken, die in een vloek en een zucht vergunningen heeft afgegeven. De provincie en de Gelderse milieufederatie zijn naar de rechter gestapt. VVD-statenlid Vos de Wael "vindt het onbegrijpelijk dat het ministerie vergunningen heeft afgegeven om in half Gelderland naar steenkoolgas te gaan boren zonder eerst de gevolgen te onderzoeken".

Vinger opsteken
In Haaren en Boxtel in Noord-Brabant wil het Britse Cuadrilla naar schaliegas gaan boren. Ook hier is het drinkwaterbedrijf in verzet gekomen. Brabant water gaat de vergunning die Boxtel heeft afgegeven aanvechten in de hoop zo het proces te kunnen vertragen. "Het is onbekend welke chemicaliën er gebruikt worden en dus wat de risico's zijn voor de drinkwatervoorziening", zo zegt iemand van het bedrijf. "En dus steken wij onze vinger op".

Onderzoek
De belangenorganisatie Vewin sluit zich ook aan bij de bezorgdheid van haar leden. Vewin wil dat er alleen geboord gaan worden als vast is komen te staan dat het grondwater niet besmet kan raken, zo zegt woordvoerder Cees Verkerk eveneens vandaag tegen Binnenlands bestuur. Minister Verhagen kondigde laatst overigens wel aan dat onderzoek gedaan moet gaan worden naar de gevolgen voor het milieu.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn