Eneco bouwt biomassa-centrale in Delfzijl

1 augustus 2011 - Eneco gaat een biomassacentrale in het havengebied nabij Delfzijl bouwen. De centrale gaat draaien op houtsnippers, die afkomstig zijn van afvalhout uit Nederland en omringende landen. De capaciteit van de centrale wordt 49MW, zo maakte het bedrijf bekend.

Intensieve planvorming
De opdracht voor de bouw is al gegund aan een consortium bestaande uit Ballast Nedam, Metso Power Oy uit Finland en Areva Renewables uit Duitsland. "Aan de bouw is een periode van intensieve planvorming voorafgegaan, waarbij duurzaamheid, veiligheid en een zo efficiënt en schoon mogelijke centrale het uitgangspunt zijn geweest", aldus Eneco.

Overcapaciteit
De bouw van de centrale zal verder bijdragen aan de overcapaciteit in Nederland van stroom producerende centrales. Het vermogen van alle centrales zal in de nabije toekomst veel groter zijn dan de capaciteit die nodig is, als gevolg van de blinde bouwwoede van energiebedrijven. Mogelijk dat de biomassa-centrale van Eneco in tegenstelling tot andere centrales, wel continu in bedrijf kan zijn, omdat Eneco de energie zelf nodig heeft, en omdat duurzame energie voorrang op het net heeft.

Vragen
Maar de rentabiliteit van de centrale zal ook afhangen van de vraag of genoeg hout aangevoerd kan worden, en van de vraag of Eneco subsidie krijgt. Ook de ontwikkeling in de prijzen van de input en van de output speelt natuurlijk een rol. Een vergelijkbare biomassa-centrale van Essent in Cuijk staat naar verluidt al stil omdat Essent geen subsidie meer krijgt. En Eon wil de afvalenergie-centrale die het recentelijk heeft gebouwd, eveneens in Delfzijl, van de hand doen. Er is niet voldoende afval voorhanden om de ketel warm te houden, terwijl er wel stroom geleverd moet worden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn