Onenigheid over Duits-Nederlandse grens bij bouw windmolenpark in zee

12 augustus 2011 - Er is onenigheid tussen Nederland en Duitsland over de precieze locatie van de grens in de Noordzee, tussen het Duitse eiland Borkum en Rottemeroog. De onduidelijkheid kwam aan het licht nu het Duitse energiebedrijf EWE een windmolenpark wil gaan bouwen in dat gebied. De Duitsers zijn van mening dat de beoogde plek nog in Duitsland ligt, terwijl Nederland vindt dat de grens wordt overschreden.

Het wordt vol
Er zijn veel windmolenparken gepland in dat gebied, zowel aan de Nederlandse kant van de grens als die aan de Duitse kant. Die van Bard bijvoorbeeld moeten zowel aan de Nederlandse als aan de Duitse kant van de grens komen te liggen. Het park van EWE komt dichter bij de kust, zo'n 15 kilometer ten noordwesten van het eiland Borkum. De grens tussen Nederland en Duitsland loopt ergens tussen Borkum en Rottemeroog, maar blijkbaar is niet duidelijk waar precies.

Beetje dicht bij de kust
De grens zou in 1960 in het Dollard-Eemsverdrag zijn vastgelegd tot 3 mijl uit de kust, en niet verder. Het park zou daar dus buiten komen te liggen. Volgens de Telegraaf heeft zowel premier Rutte als minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal in Berlijn al over het geschil gesproken, maar tot nog toe nog zonder resultaat. Het park komt overigens zo'n beetje in de Waddenzee, wat uit het oogpunt van natuur ook niet echt een goed idee lijkt. De Waddenvereniging heeft dan ook bezwaar tegen de bouw van het park.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn