Studenten racen in waterstofauto over Beatrixlaan in Den Haag

18 augustus 2011 - Studenten van de TU Delft reden dinsdag in hun zelfgebouwde waterstofauto over de Prinses Beatrixlaan in Den Haag, een drukke weg in de kantorenwijk van de stad. Die was speciaal voor de gelegenheid afgezet. Ze probeerden het snelheidsrecord op de 1/8 mijl voor lichtgewicht brandstofauto's te verbeteren en dat lukte. De afstand werd overbrugd in iets meer dan 10,45 seconden. Omgerekend is dat 69 kilometer per uur.

Tank
Met waterstof wordt in een brandstofcel elektriciteit geproduceerd, die vervolgens twee motoren aandrijft. De waterstofauto heeft als voordeel dat die geruisloos is en schoon. De enige uitstoot is waterdamp. Net als bij de benzine-auto wordt de waterstof in een tank meegenomen, zodat de actieradius niet zo beperkt is als die van een elektrische auto. De waterstofauto met brandstofcel is dan ook een auto die mogelijk een grootste toekomst tegemoet gaat. In feite ze zijn er al: Honda heeft er één op de markt en er rijden ook al branstofcel-bussen rond. Belangrijk is wel dat waterstof zo hier en daar verkrijgbaar is voor de schone rijder.

Circus
Voor de technologische ontwikkeling zullen de inspanningen van de TU studenten niet van zo'n groot veel van belang zijn, hoewel het Delftse karretje wel enkele vindingen in zich schijnt te herbergen. Maar heel erg leerzaam voor de studenten zal het zeker zijn. En het nut is in ieder geval groter dan die van de bouw van een zonne-energie auto, want die zal zeker nooit een succes op de weg worden, daarvoor zal het vermogen altijd te klein blijven.  Het lijkt dan ook niet zinvol voor energiebedrijven om veel tijd en energie te steken in zonne-energie auto's en het jaarlijkse circus rondom de Nuna en de zonne-energie race in Australië lijkt daarom ook overdreven te zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn