Routekaart moet metaalindustrie op weg helpen naar 50% energiebesparing

18 augustus 2011 - Bedrijven in de metaalsector hebben een routekaart ontworpen die er voor moet zorgen dat het energieverbruik flink omlaag gaat. Het doel is om het verbruik met 50% te verminderen ten opzichte van 2005. De routekaart is woensdag overhandigd door vertegenwoordigers van de sector aan staatssecretaris Atsma van Milieu.

Oneindig hergebruik
Bedrijven in de metaalsector nemen al deel aan de zogenaamde meerjarenafspraken, die tot doel hebben het energieverbruik ieder jaar omlaag te brengen. Daar is deze routekaart uit voorgekomen. Voornemens zijn bijvoorbeeld om lichter staal te produceren, waar met name de auto-industrie ook om vraagt, en om meer metaal te gaan hergebruiken. "Metaal biedt de mogelijkheid tot oneindig hergebruik, mits afvalstromen goed gescheiden teruggevoerd worden", aldus Atsma. Ook zullen er innovatieve technologie├źn ingezet worden om het energieverbruik omlaag te krijgen.

Sector
De bedrijven in de metaalsector zijn verenigd in twee verenigingen: De Verenigde Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) en de Algemene Vereniging van Nederlandse Gieterijen (AVNeG). Het zijn bedrijven die metalen als staal, ijzer, aluminium, zink, tin, koper en lood produceren en bedrijven die deze producten gaan bewerken. Er werken 42.000 mensen in voltijds banen gemeten en de toegevoegde waarde is ruim 4 miljard euro.

Hoogovens
Alleen bij Tata steel in IJmuiden (het oude Corus) zou al 10 PJ per jaar bespaard kunnen worden, zo meldt de Routekaart. Het bedrijf is bezig met de bouw van een proeffabriek waarmee staal op een nieuwe, energiezuinige manier geproduceerd kan worden: het Hisarna-project. Het totale besparingspotentieel is 67 Petajoule (ongeveer tweederde van het verbruik in de sector), waarvan ongeveer tweevijfde betrekking heeft op de processen, tweevijfde op de keten en eenvijfde op de inkoop en de opwek van energie.

Copyright ┬ę Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn