Mars, Suikerunie en Huntsman gaan meer gebruik maken van The blue road

15 augustus 2011 - Ook zo'n hekel aan al die gevaarlijke vrachtwagens op de weg? Dan is er, een klein beetje, goed nieuws. De drie bedrijven Mars, Huntsman (plastics) en de Suikerunie gaan meer gebruik maken van binnenvaartschepen voor het vervoer van hun producten. Dat zou zo'n 6800 vrachtwagens per jaar schelen. Het duurzame initiatief werd bekend gemaakt bij de start van een marketingcampagne om de mogelijkheden van vervoer per binnenvaartschip meer onder de aandacht te brengen.

Trossen los
Die aftrap van de campagne werd afgelopen donderdag gegeven door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur, die in Rotterdam de trossen losgooide van een binnenvaartschip. De marketingcampagne vindt plaats onder de kreet 'The blue road'. Er is volgens de minister voldoende capaciteit in de binnenvaartsector om een alternatief te bieden voor het vervoer over de weg. Verladers moeten daarom volgens haar naar alle mogelijkheden kijken voordat ze containers over de weg laten gaan. In een binnenvaartschip gaan vaak zo'n 100 containers.

Samenwerking
Probleem is wel de versnippering in de sector. Er worden daarom nu ook pogingen ondernomen om daar een einde aan te maken. Er zijn bonden die bij 'Bureau binnenvaart' zijn aangesloten; die gaan binnenkort samen in één vereniging. En Bureau Binnenvaart gaat mogelijk weer samen met twee andere belangenbehartigers in de sector: het Centraal Bureau Rijn en Binnenvaart (CBRB) en Koninklijke Vereniging Schuttevaer (KSV). Een 'Transitiecomité Binnenvaart' onder leiding van Arie Kraaijeveld gaat dit samengaan gestalte geven.

Veiligheid
Door het initiatief van de drie eerste bedrijven zullen vooral de drukke snelwegen rondom Rotterdam en Brabant worden ontlast, zo merkt Schultz van Haegen op. De minister vindt dat meer bedrijven dit voorbeeld moeten volgen. Dat is overigens niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de veiligheid op de weg.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn