Stadion Arena gaat uit duurzame vaatjes tappen voor koeling en verwarming

24 augustus 2011 - De directie van de Amsterdam Arena en Nuon gaan het voetbalstadion in Amsterdam verduurzamen. De warmte zal in de toekomst geheel afkomstig zijn van de energiecentrale van Nuon in Diemen. Ook voor de koeling zal uit een duurzaam vaatje getapt gaan worden. Dit heeft Nuon dinsdag bekend gemaakt.

Bivalente klanten
Er ligt al een warmtenet in het gebied, wat de warmte betrekt van de centrale in Diemen. Het stadion in Amsterdam Zuidoost is hierop aangesloten, net als de omliggende gebouwen. Het stadion heeft echter ook eigen gasketels en die worden aangezet bij werkzaamheden aan het warmtenet (zoals nu). Ook kan het stadion warmte leveren aan de omgeving. Het is een bivalente klant, zo noemt Nuon dat. In de toekomst zullen de gasketels verdwijnen en zal de Arena geheel gevoed worden met de stadswarmte. Bij storingen zullen tijdelijke warmtecentrales worden geplaatst.

Koudekerkerplas
Het stadion wordt verder aangesloten op de koelinstallatie die Nuon vorig jaar heeft aangelegd nabij de Ouderkerkerplas. Deze haalt de koude uit het onderste gedeelte van de plas; enkele kantoren in het zakencentrum rondom rondom de centrale zijn er al op aangesloten, zoals de studio's van Endemol. De installatie heeft een vermogen van 60 MW; 25 MW is gecontracteerd, inclusief het vermogen voor de Arena, zo zegt woordvoerder Patrick Harms van Nuon. De oude compressiekoel-machines die nu in het stadion staan en die veel energie verbruiken moeten het veld ruimen, waarmee veel energie bespaard kan gaan worden.

Warmtewisselaar
In 2012 zullen de warmte en koude geleverd gaan worden. Over de investeringskosten wil Nuon niets zeggen; Nuon is verantwoordelijk voor investeringen tot aan de warmtewisselaar van het stadion en het stadion voor het deel daarna. Aan het stadion vastgeplakt zijn veel kantoorruimtes, die bijvoorbeeld ook als congrescentrum worden gebruikt.

Zonnepanelen op dak
Er worden nog allerlei andere initiatieven genomen om het Ajax-stadion te verduurzamen. Zo komt er een nieuw 'gebouwbeheerssysteem', waarmee "energiestromen per ruimte worden gemonitord en kunnen worden bijgestuurd". Onderzocht wordt nog of er zonnepanelen op het dak kunnen worden geplaatst, op het niet uitschuifbare gedeelte mogen we aannemen, en of er een windmolen geplaatst kan worden in de omgeving. Niet duidelijk is of Nuon dat mag gaan aanleggen mocht het zover komen. Het bedrijf is altijd in de race voor aansprekende projecten zoals deze, zo zegt de woordvoerder.

Afval
Verder wil de directie van het stadion de hoeveelheid verpakkingsafval terugbrengen en wat er aan afval overblijft goed gaan hergebruiken. Een ook moet het aantal kilometers dat bezoekers afleggen worden teruggebracht.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn