Atsma en CDA willen in beroep tegen uitspraak over waterkrachtcentrale Borgharen

29 augustus 2011 - Het CDA en staatssecretaris Joop Atsma van Milieu willen dat Rijkswaterstaat in beroep gaat tegen de vernietiging door een rechter van een vergunning voor de bouw van de waterkrachtcentrale in Borgharen. Dat blijkt uit antwoorden van Atsma op vragen van CDA-Kamerleden. De rechter vernietigde de vergunning met als argument dat het aantal vissen dat gedood wordt door de centrale mogelijk boven een door Rijkswaterstaat zelf gehanteerd maximum zou komen.

Nieuw rapport
De CDA-Kamerleden Ger Koopmans en Marieke van der Werf vinden dat er een groot maatschappelijk belang is gediend met de bouw van de centrale. Ze merken op dat er een nieuwe rapport is, wat geschreven is in opdracht van de initiatiefnemers van de centrale, waaruit blijkt dat de vissterfte niet boven de norm komt. In totaal zouden alle waterkrachtcentrales in de Maas niet tot een vissterfte van meer dan 10% mogen leiden. Er zijn al twee centrales in de Maas.

Soap
De onvrede over de rechterlijke uitspraak blijkt duidelijk uit de vragen van de CDA-ers. Zo zou de centrale tot naar schatting 232 dode alen per jaar leiden. Toch is deze "verwaarloosbare invloed op de vispopulatie" reden voor de rechter geweest om de vergunning te vernietigen. De beslissing van de rechtbank van Maastricht is de zoveelste episode in de soap die waterkrachtcentrale Borgharen heet. Na jarenlang getouwtrek met Rijkswaterstaat zelf en met een weerbarstige minister Huizinga hadden de initiatiefnemers eindelijk alle vergunningen rond en zelfs SDE-subsidie was toegekend.

Tempo
Atsma staat positief tegenover een beroep door Rijkswaterstaat. Het moet voorkomen dat er vertraging optreedt in het project, zo stellen de Kamerleden.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn