Tuinder bij Venlo gaat naar aardwarmte boren, eisen opgeschroefd door Staatstoezicht

30 augustus 2011 - Na het westen en het oosten van het land zal er nu ook in Limburg naar aardwarmte geboord gaan worden. Het Limburgse tuindersbedrijf Square Crops heeft uitgewerkte plannen klaar liggen. Wel worden de eisen inmiddels aangescherpt als gevolg van de ervaringen in andere delen van het land, waar olie en gas met het warme water omhoog kwam. De aardwarmte-pioniers moeten nu zorgen voor een afscheider bij het omhoog pompen van het water.

Energie-producent
Square-crops van Pieter Wijnen heeft op twee locaties (Eghel en Californië) kassen met een totaal oppervlak van meer dan 50 hectare. De twee WKK-installaties die nu voor warmte zorgen hebben een vermogen van 20 en 11 MW, wat gigantisch is. Het bedrijf, dat paprika's verbouwt, wil een putten gaan boren van 2200 meter diepte. Het water is daar zo'n 80 graden. De bedoeling is dat er nog in 2011 van start wordt gegaan op de locatie in het dorpje Californië. Eerst moeten alle vergunningen binnen zijn, zo zegt Pieter Wijnen tegen Energieenwater.net.

Gesloten
Het bedrijf heeft recentelijk een MEI-subsidie van 1,5 miljoen euro ontvangen. De investeringskosten liggen ergens tussen de 5 en 10 miljoen euro. De plannen zij "vrij definitief", maar Wijnen is niet al te spraakzaam. Er worden volgens hem al gauw verkeerde dingen geschreven over het project. Paprika's zijn uitwisselbare groentes en de bedrijven krijgen niet betaald voor de mate waarin ze duurzaam zijn. Voorzitter Victor van Heekeren van platform Geothermie zegt dat mensen die naar aardwarmte gaan boren ook in afwachting zijn van meer definitieve subsdieregels. Zo zou volgend jaar voor het eerst SDE-subsidie voor geothermie beschikbaar komen.

Tegenslagen
Het is zevende geothermie-project wat nu wordt opgestart in Nederland. In de regio Den Haag zijn er drie, rond Bleiswijk nog twee en in de Koekoekspolder bij Kampen is er eentje opgestart. In Heerlen is men bezig met het benutten van de warmte van water in de mijnen, op ongeveer 700 meter diepte, maar dat project heeft een iets ander karakter. De projecten kennen de nodige tegenslagen. Zo is één van de drie tuinders die betrokken was bij het project in de Koekoekspolder, Ambo Valentes, failliet gegaan als gevolg van het tumult rond de Ehec-bacterie.

Olie en gas
Verder liggen alle projecten in Den Haag en omgeving stil omdat er olie en gas mee omhoog gekomen is met het water. Als gevolg daarvan worden de eisen door het Staatstoezicht op de mijnen aangescherpt. Victor van Heekeren gaat toevallig dinsdagmiddag overleggen met mensen van staatstoezicht over het aanscherpen van de eisen. Installaties zullen geschikt moeten zijn voor het afscheiden van de olie en het gas. Omdat die brandstoffen vervolgens nuttig zullen worden aangewend staan er tegenover de extra kosten die dit met zich meebrengt ook extra inkomsten.

Opbrengsten
In Den Haag wordt nu vlak bij de bron een installatie gebouwd om het gas en het water te scheiden. Die komt later in de warmtecentrale te staan, die nu vlak bij de putten gebouwd wordt. Het voordeel is weer wel dat het gas straks gebruikt kan worden voor het opstoken van de ketels die ook in de warmtecentrale staan. De NAM zal naar alle waarschijnlijkheid geen beslag leggen op het gas omdat het om kleine hoeveelheden gaat en het veel kosten met zich mee zou brengen om het geschikt te maken voor invoeding op het hoofdnet (drogen, kwaliteit verhogen, op druk brengen, naar hoofdnet vervoeren, etc.). Toch kan er in Den Haag een centrale met een vermogen van een MW mee worden gevoed.

Afscheiders
Joost Hooijman van Koenenenco, die voor Wijnen de MEI-subsidie heeft aangevraagd, zegt dat boorders nu moeten zorgen voor een afscheider. Hooijman en Wijnen verwachten niet dat er in Limburg olie en/of gas mee omhoog komt. Als er olie en gas zou zitten zou dat allang door de NAM omhoog zijn gepompt, zo denkt Koenen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn