HVC neemt belang in biokolenproducent Topell

30 augustus 2011 - Afvalenergiebedrijf HVC neemt een belang van 25% in het bedrijf Topell Nederland, dat zogenaamde biokolen maakt, door middel van torrefactie. Dat heeft HVC meegedeeld. Het bedrijf uit Alkmaar hoopt zo meer te leren over de manier waarop Topell biokolen maakt.

Torrefactie
De biokolen worden gemaakt van houtachtige materialen als houtsnippers en schors. Een kilo van het materiaal bevat 5 kWh aan thermische energie (warmte). Met torrefactie wordt de biomassa verbrand zonder dat er zuurstof aan te pas komt, waardoor de eigenschappen van de biomassa veranderen. Biokolen kunnen makkelijker vervoerd worden en kunnen makkelijker worden bijgestookt in een kolencentrale. Ook gaat het minder snel rotten en broeien, waardoor het buiten kan worden opgeslagen.

Nieuwe fabriek
Topell Nederland is nu in handen van Topell Energy en RWE Innogy. Het bedrijf is in Duiven een fabriek voor de productie van biokolen aan het bouwen. Naar verwachting is die eind 2011 klaar. Essent (RWE) heeft al aangekondigd dat het de biokolen wil gaan afnemen voor de bijstook in de Amercentrale. De samenwerking stelt HVC ook in staat om biomassa te leveren aan de fabriek, voor de productie van de 'nepkolen'.

Ook Vattenfall en ECN kijken naar de mogelijkheden voor de grootschalige productie van biokolen, ten behoeve van de energiesector.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn