Obama faalt: inval bij failliet zonne-energiebedrijf Solyndra na lening van 535 miljoen

9 september 2011 - De FBI is donderdag binnen gevallen bij het hoofdkantoor van zonnepanelenmaker Solyndra, in Californië, een bedrijf dat dinsdag failliet werd verklaard. Omdat het bedrijf eerder een garantie kreeg van het ministerie van Energie ter waarde van 535 miljoen dollar komt nu ook Obama's zogenaamde 'Schone energie-programma' onder vuur te liggen, zo meldt persbureau Bloomberg.

Voor wat hoort wat
Een grote investeerder in Solyndra, de miljardair George Kaiser, was tevens een van de gulle gevers tijdens de verkiezing van Obama tot president. De stichting van deze George Kaiser had een belang van 36% in Solyndra. Kaiser heeft zo'n 50.000 tot 100.000 dollar bijgedragen aan de campagne; mogelijk deels ook geld van anderen. Hij bracht vanaf 2009 16 bezoeken aan adviseurs van Obama. De lening aan Solyndra werd geschonken vlak na zo'n bezoek van Kaiser.

Gebrek aan transparantie
Solyndra ontsloeg 1100 mensen, sloot een fabriek en laat schulden na ter waarde van 780 miljoen dollar, zo schrijft Bloomberg. De FBI gaf geen reden voor de inval. De FBI werd vergezeld door mensen van het inspectieteam van het ministerie van Energie. Waakhond Gregory Friedman van dit agentschap hekelde eerder het gebrek aan transparantie en aan de noodzaak tot het afleggen van garantie van het schone-energie programma. "Het ministerie heeft belastinggeld blootgesteld aan onaanvaardbare risico", zo zei hij al in maart.

Valse verklaringen
De Republikeinen zijn harder in hun oordeel: "Solyndra was een miskleun vanaf het begin. Het is in enkele dagen vervallen van het lievelingetje van de regering Obama tot een failliet bedrijf waar de FBI binnenvalt", zo zegt de Republikeinse senator Upton, die aan het hoofd staat van de energiecommissie van het congres. Hij stelt ook dat onderzoeken van de commissie stelselmatig werden gefrustreerd door ambtenaren, leidinggevenden van het bedrijf en Democratische congresleden die valse verklaringen over de gezondheid van het bedrijf afgaven.

Te duur en meer
De lening was bedoeld voor de vermarkting van 'cilindrische' zonnepanelen. Het bedrijf kon echter niet concurreren met grote buitenlandse concurrenten door het gebrek aan vraag en door dalende prijzen voor zonnepanelen. Maar mogelijk was er dus ook meer aan de hand. Het Nederlandse bedrijf VDL ETG (het vroegere Philips Enabling Technologies Group) heeft de machines gemaakt voor de productie van de cilindrische panelen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn