Biodiesel; nieuwe fabriek in Rotterdam, weer opgestarte fabriek in Sluiskil

24 september 2011 - Op de Maasvlakte is vorige week een nieuwe fabriek voor de productie van biobrandstoffen geopend. De installatie is gebouwd door het Finse bedrijf Neste Oil en heeft zo'n 670 miljoen euro gekost. De brandstof die er geproduceerd wordt kan zonder bijmenging als brandstof in dieselmotoren worden gebruikt en in alle "brandstofdistributiesystemen', zo claimt het bedrijf.

Onuitsprekelijke naam
De capaciteit van de fabriek in Rotterdam is 800.000 ton per jaar, waarmee de totale productiecapaciteit van het bedrijf op 2 miljoen ton per jaar komt. Neste Oil beschikt al over een fabriek in Singapore en twee fabrieken in Finland. De biobrandstof, die ze de onuitsprekelijke naam NEXBTL hebben gegeven, kan worden gemaakt uit bijna alle plantaardige oliën en afval-vetten, zo zegt het bedrijf. De helft van de input zou uit palmolie bestaan. Niet duidelijk is of dat duurzaam geproduceerde palmolie is.

Gemorreld
Neste Oil heeft in totaal 1,5 miljard euro geïnvesteerd in de fabrieken en ging er vanuit dat de vraag naar biodiesel flink zou gaan stijgen. Vraag is of dat gaat gebeuren. Er lijkt steeds meer gemorreld te worden aan het Europese voorschrift dat in 2020 10% van de brandstof uit dergelijke biobrandstoffen moet bestaan, onder meer als gevolg van gelobby van bedrijven als Shell. Neste Oil heeft er echter vooralsnog vertrouwen in, zo blijkt uit persbericht naar aanleiding van de opening. De productie zal echter gefaseerd worden opgevoerd.

Herstart
In Sluiskil in Zeeland (bij Terneuzen) is een fabriek voor biodiesel weer opgestart nadat die een tijdje stil had gelegen De fabriek is drie jaar geleden gebouwd door Rosendaal Energy. Het bedrijf ging echter failliet in juli 2009, zo meldt de Provinciale Zeeuwse Courant, ondanks een kapitaalinjectie van Gulf. De werknemers bleven in dienst van eigenaar Fortis en hebben er voor gezorgd dat de fabriek in goede staat bleef. Het bedrijf kwam na de problemen met Fortis in handen van BNP Paribas en is nu verkocht aan het Britse bedrijf Goes on Green.

Vraag en aanbod
Het is de bedoeling dat de productie in Sluiskil in december van dit jaar wordt opgestart. Eigenlijk zou er nu al gestart worden maar door vergunningsprocedures is dat niet gelukt. De capaciteit is 250.000 ton per jaar. De biodiesel wordt gemaakt van frituurvet en restvetten uit de vleesverwerkende industrie. Er wordt ook Zeeuws koolzaad in verwerkt. Ook hier is het de vraag of de vraag naar het product voldoende groot zal blijken te zijn.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn