Kamerbrede onvrede over weigering RWS mee te werken aan renovatie waterkrachtcentrale

26 september 2011 - Rijkswaterstaat heeft het niet zo op waterkrachtcentrales. Na eerder al jarenlang de bouw van een waterkrachtcentrale bij Borgharen te hebben gefrustreerd, werkt de dienst nu niet mee aan de renovatie van een bestaande centrale bij Hagestein. De duurzame ondernemer Ad van Wijk deed Rijkswaterstaat (RWS) een aanbod om de centrale, die 6 jaar geleden is stil gelegd, te renoveren, maar RWS geeft niet thuis. Alle fractie-specialisten op één na (die van de Dierenpartij) hebben hun handtekening gezet onder vragen hierover aan de regering. Dit is heel erg uitzonderlijk.

Uitgewerkte plannen
Voordat de centrale zes jaar geleden stil werd gelegd heeft een medewerker van RWS zelf een plan gemaakt om de centrale op te kalefateren, zo stelt SP-fractiespecialist Paulus Jansen. Het vermogen zou worden opgevoerd van 1,8 MW naar 4 MW. De superieuren van deze man vonden de bouw van de nieuwe waterkrachtcentrale echter geen kernactiviteit. Ze informeerden bij een aantal energiebedrijven of die interesse hadden, maar die vonden het project te kleinschalig. Van Wijk kwam een en ander ter ore en hij bood aan de centrale te renoveren. Hij was zelfs bereid om een gebruiksvergoeding te betalen aan RWS voor het gebruik van de stuw in de Lek.

Diepe rust
Van Wijk wilde de waterkrachtcentrale onderbrengen bij een nieuw duurzaam energiebedrijf voor Houten (niet ver van Hagestein), Adem Houten, waar hij toen betrokken bij was. Hij hoorde echter niets van RWS. Na enig aandringen liet de dienst weten dat hij het project wilden gaan aanbesteden. Vervolgens stelden de gemeenten Houten en Vianen voor om het exploitatierecht over te nemen om zo verder tijdsverlies te voorkomen en, na enig aandringen, liet RWS weten dat ze het project toch niet gingen uitbesteden, maar zelf ter hand gingen nemen. Diepe rust was wat volgde.

Vervolgstappen
Er gebeurt dus niets. En dat terwijl de bouw van de centrale voor iedereen winst oplevert, zo schrijft Jansen. Er wordt duurzame stroom mee opgewekt en het kost de staat geen cent. Sterker nog: door de gebruiksvergoeding levert het de staat zelfs geld op. De Kamerleden willen nu tekst en uitleg van de minister van Economische Zaken en van staatssecretaris Atsma over de opstelling van RWS. Enigszins cynisch wordt de vraag gesteld welke vervolgstappen RWS nam na het besluit om het project uit te besteden, en welke vervolgstappen de dienst nam toen ze besloten had om het project toch maar weer zelf ter hand te nemen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn