Nuon neemt heel windpark Zuidlob over van boeren

3 oktober 2011 - Nuon neemt alle aandelen over van het bedrijf dat een groot windmolenpark in Zuidwest Flevoland gaat bouwen. Tot maandag had Nuon, onderdeel van Vattenfall, slechts 5% van de aandelen in handen. Met de overname is meer zekerheid gekomen over de bouw van het park, Zuidlob geheten, omdat de financiële risico's voor de boeren anders mogelijk te groot zouden zijn geworden. De boeren hebben afstand gedaan van hun belang, "met weemoed en gemengde gevoelens".

Risico's
De bedoeling is dat er ten westen van Zeewolde een park van 36 molens verrijst, met een totaal vermogen van 122 MW (3,38 MW per molen?). Met dat doel hadden 63 boeren in de omgeving zich verenigd in Windmolenvereniging De Zuidlob. Dat Nuon de bouwer van het park zou zijn was al bekend, maar nu is het ook volledig eigenaar. De risico's voor boeren worden te groot, doordat de molens steeds groter en duurder worden. Zo moesten de boeren van een windmolenpark bij Avenhorn al een miljoen euro investeren neertellen en dat was nog voor relatief kleine windturbines van 850 kW. "Dat zijn bedragen die het normale boerenbedrijf ver te boven gaan", zo zei een van die boeren, Piet Visser, toen.

Weemoed en gemengde gevoelens
"Bij een windpark met deze omvang worden de financiële risico’s erg groot, de agrariërs hebben er daarom voor gekozen de aandelen te verkopen, overigens met een beetje weemoed en gemengde gevoelens," zo  stelt Douwe Monsma, voorzitter van de Windmolenvereniging de Zuidlob. De agrariërs ontvangen nu jaarlijks een vaste vergoeding. De overeenkomst is aangegaan voor 20 jaar. Feitelijk wordt de bemoeienis van de boeren met het park nu dus zo goed als nul. Het park komt gedurende de looptijd van het project in aanmerking voor in totaal 229 miljoen euro subsidie. Alle vergunningen zijn "verstrekt en onherroepelijk". Het park moet al in 2013 klaar zijn.

Hernieuwe duurzame belangstelling
Voor een concern als Vattenfall is de investering van naar schatting 150 miljoen euro wel goed te dragen. Daar komt bij dat Vattenfall opnieuw, en nog meer dan voorheen, lijkt in te zetten op duurzame energie, en dan vooral op de grote projecten binnen deze categorie. Vattenfall stelde al eerder dat het de CO2-uitstoot wil verminderen, en het bedrijf zou zelfs kolencentrales in Duitsland en Nederland van de hand willen gaan doen, zo schreef een Zweedse krant. In Nederland heeft Vattenfall met de overname van Nuon twee kolencentrales in handen gekregen: die aan de Hemweg in Amsterdam en die in Buggenum (daar wordt kolen eerst vergast).

Kernenergie
In tegenstelling tot Essent/RWE lijkt Nuon/Vattenfall dus wel serieus en met overtuiging voor een duurzame koers te kiezen, nadat het bedrijf gedwongen werd om in Duitsland twee kerncentrales dicht te gooien. In Zweden is Vattenfall echter nog wel eigenaar van twee kerncentrales.

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn