Achterhoek wil biogasnetwerk aanleggen

4 oktober 2011 - De Achterhoek wil net als Friesland een biogasnetwerk gaan aanleggen. Op dat netwerk kunnen boeren met een vergistingsinstallatie dan hun biogas invoeden. Het biogasnetwerk is één van de projecten waar de Tafel van Groenlo zich voor inzet, zo zegt Marieke Frank, raadslid in Oost-Gelre en lid van de Tafel van Groenlo, een netwerkorganisatie voor ondernemers en vertegenwoordigers van overheden en maatschappelijke organisaties. Een ander project is de oprichting van een duurzaam energiebedrijf.

Tafel van Groenlo
De regio probeert netwerkbedrijf Alliander zover te krijgen om mee te investeren in de aanleg van de pijpleiding. Hoewel Alliander zich in eerste instantie enthousiast toonde, verminderde dat enthousiasme zo gauw de plannen concreet moesten worden gemaakt, zo vertelt Frank aan Energieenwater.net. De Achterhoek bestaat uit acht "homogene" gemeenten. De regio probeert samen met de zogenaamde 'Tafel van Groenlo' duurzame initiatieven van de grond te krijgen. De Tafel van Groenlo nam zich voor om te zorgen dat de regio in 2030 energie-neutraal wordt, een plan dat op de nodige sceptisch kon rekenen van sommige gemeenten.

Click brick
Een eerste succesje van alweer een tijdje geleden was de bouw van een zonne-energie park op voormalige vuilstortplaats De Reeven in Azewijn en de koppeling van deze centrale aan een bakstenenfabrikant Daas Baksteen in de buurt. Die fabrikant maakt nu trouwens zogenaamde klick-bricks, die als het gebouw is afgeschreven weer opnieuw kunnen worden gebruikt. Dit was een match die toevallig tot stand kwam. De bedoeling is dat de Tafel van Groenlo nu op wat meer structurele manier vragers en aanbieders van energie bij elkaar brengt.

Fotonenboer
Dat is ook de bedoeling van het nieuwe energiebedrijf DEW, Duurzaam Energiebedrijf Winterswijk. Partijen die willen investeren vragen zich vervolgens af wat ze moeten met het teveel aan gas, warmte of stroom. Het energiebedrijf moet daar dus vragers bij gaan zoeken. Het is niet de bedoeling dat het bedrijf zelf investeert. Verder staan er inmiddels acht windmolens in de regio en loopt er een procedure voor de bouw van een park in Netterden. Verder is er een fotonenboer, die zonne-energie opslaat in een zogenaamde VRB (Vanadium Redox Batterij), en staat er bij Groot Zevert in Beltrum een grote vergister.

Problemen
Die laatste bouwt ook vergisters bij andere boeren. Met een leidingnetwerk zou het gas makkelijk afgevoerd kunnen worden. Het biogasnetwerk moet boeren een extra bron van inkomsten geven, wat ze hard nodig hebben. Hiermee kan de leefbaarheid op het platteland, een krimp-regio, vergroot worden. Boeren hikken echter tegen de hoge investeringskosten aan. Een andere hindernis is de beperkte lijst van gewassen die mogen worden meevergist met de mest. Staatssecretaris Atsma probeert daar wat aan te doen, maar dan nog is er het probleem van de hoge prijzen van co-vergistingsproducten. Dat probleem speelt met name in de grensregio met Duitsland, waar veel vraag is naar die producten.

Mono-vergisting
Waarschijnlijk zal de toekomst daarom eerder zijn aan mono-vergistingsinstallaties, zoals we al eerder constateerden. Ook de Green Deal bevat een project waarbij Essent samen met Friesland Campina de bouw van mono-vergisters bij koeien-houders (melkvee-houders) gaat stimuleren.

copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn