Warmte uit nieuwe afvalinstallatie Sita voor kassen en nieuwbouwwijk

21 oktober 2011 - Sita heeft vorige week een nieuwe afvalenergie-installatie geopend in Roosendaal. De installatie wekt stroom op en levert warmte aan een nabijgelegen kassencomplex. In de toekomst gaat er ook lauw water geleverd worden aan een nieuwbouwwijk van Roosendaal, zo vertelt de woordvoerder van het bedrijf. De installatie werd geopend door niemand minder dan Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad.

Warmte, stroom en afval
In de installatie, die een investering vergde van 200 miljoen euro, worden niet recyclebare afvalstromen van huishoudens en bedrijven verwerkt. De elektrische capaciteit is ongeveer 35 MW. De warmte die aan het kassencomplex wordt geleverd maakt dat de tuinders hun gasverbruik met zo'n 3,5 miljoen kubieke meter per jaar omlaag kunnen brengen. De start van de bouw van de installatie viel nog voor het moment dat er in de industrie besloten werd tot een moratorium op de bouw van nieuwe afvalverbrandingsinstallaties, zo zegt de woordvoerder.

Smart Climate Grid
In de nabije toekomst zal er ook lauw water geleverd worden aan de nieuwbouwwijk de Stadsoevers in Roosendaal. De bedoeling is dat het netwerk een smart climate grid wordt. Het netwerk levert niet alleen warmte voor de winter, maar ook koude voor de zomer. Het project lijkt daarom mogelijk op dat van de gemeente Naaldwijk en woningbouwvereniging Vestia. Proeftuin Stadsoevers is een verzamelnaam voor allerlei duurzame projecten in de nieuwbouwwijk, die de komende jaren in Roosendaal moet verrijzen. Ook meanerende oevers en daklandschappen vallen er onder. De provincie Noord-Brabant heeft een subsidie van 7,5 miljoen euro verleend voor het project.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn