Kort nieuws: smart grid lab, schaliegasboring, Hedwige-polder, beluchtingsaansturing

25 oktober 2011 -

Smart Grid lab
Kema gaat in de staat Kentucky in de Verenigde Staten een laboratorium opzetten voor het testen van allerlei slimme-netten technologie. Getest worden onder meer methoden om een elektrische auto te laden, displays voor in huis, 'consumenten informatie sites' en beveligingsmethoden voor slimme netten. De gebruikte technologie voldoet aan vereisten van organisaties in de Verenigde Staten die nu bezig zijn met het ontwikkelen van de standaarden, zoals het U.S. National Institute of Standards and Technology. Iemand van die laatste organisatie roemt het initiatief van Kema. Hij maakt de vergelijking met internet, dat alleen groot kon worden door "flexibele operationele standaarden die het mogelijk maakten dat allerlei verschillende apparaten met elkaar konden communiceren van het ene uiteinde naar het andere uiteinde. Dit is de visie voor slimme netwerken", zo zegt hij. Het laboratorium van Kema, Smart grid interop lab, is het enige onafhankelijke testcentrum voor slimme meters in de Verenigde Staten. Kema heeft ook al een soort laboratorium, Power Matching City, voor slimme meters in Groningen, met 25 echt huizen daarop aangesloten.

Boring in Boxtel gaat niet door
De schaliegasboring in Boxtel is voorlopig van de baan. De rechtbank in Den Bosch gaf omwonenden en de Rabobank gelijk. Die waren naar de rechter gestapt om de vergunning die het college van B&W had afgegeven aan te vechten. De gemeente had een tijdelijke vergunning verleend. Bezwaarmakers voerden aan dat de boring naar schaliegas geen tijdelijk project is, omdat op de proefboring zeer waarschijnlijk de definitieve winning van gas zal volgen. De rechter gaf hun daarin gelijk. De Rabobank voert actie tegen de boringen omdat het vlak bij de beoogde plek van de proefboring een spiksplinternieuw datacentrum heeft gebouwd.

Polder-kolder
De Europese Commissie is niet akkoord met het alternatief van de Nederlandse regering voor het onder water zetten van de Hedwige-polder in Zeeland. De regering wil in plaats daarvan twee polders meer westelijk onder water zetten en nieuwe natuur gaan aanleggen langs de Westerschelde. De Telegraaf meldt dat de Slowaakse Eurocommissaris Potocnik van Milieu het hier om één of andere reden niet mee eens is.
Ofwel: de polder-kolder houdt aan. De ontpoldering van de Hedwige-polder is onderdeel van een verdrag met Vlaanderen waarin ook tot verdieping van de Westerschelde werd besloten. Het zou moeten dienen als milieu-compensatie voor die verdieping. De huidige Nederlandse regering wil het plan echter terugdraaien, nadat vorige regeringen eerst wel, toen niet en toen weer wel ontpoldering hadden besloten. Vlaanderen staat nogal op die ontpoldering. Waarom Vlaanderen daar zo'n belang aan hecht is niet helemaal duidelijk. Ook is niet duidelijk is op grond waarvan de Europese Commissie zich hiermee bemoeit. Staatssecretaris Bleker heeft later op de dag laten weten dat hij het besluit van de regering beter gaat onderbouwen.

Beluchtings-aansturing
Ingenieursbureau DHV gaat vanaf Nederland de besturing van de beluchting van vijf waterzuiveringsinstallaties in Australië onderhouden en beheren, zo heeft het bedrijf dinsdag bekend gemaakt. De zuiveringsinstallaties zijn onbemand en liggen op grote afstand van elkaar, rond de stad Perth in het zuidwesten van het land. De techniek de gebruikt wordt is van DHV zelf, de zogenaamde Carrousel-technologie, een techniek om afvalwater te zuiveren. Het water draait rond als in een carrousel. Zuurstof wordt toegevoegd met de beluchtingstechnologie. Eigenaar West-Australische Watercorporation heeft DHV nu voor drie jaar de opdracht te geven om de beluchting regelen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn