Heineken heeft plannen om deel te nemen aan windmolenpark Noordoostpolder

2 november 2011 - Heineken begint echte oren en ogen te krijgen voor duurzaamheid. Dat blijkt uit de voordracht van de duurzame ondernemer Hans Wijers als commissaris voor het bedrijf. En het blijkt ook uit de belangstelling die het bedrijf aan de dag legt voor het grote windmolenpark in de Noordoostpolder. Heineken heeft interesse om deel te gaan nemen in dit project, zo heeft Energieenwater.net vernomen.

Financiën
In de Noordoostpolder komt, als de rechter er geen stokje voor steekt, een groot park van 86 molens, in zes rijen binnendijks en buitendijks bij de Zuider-, Wester- en Noordermeerdijk rondom Urk. De molens binnendijks bij de Noorder- en Westermeerdijk worden geplaatst door groepen boeren. Voor die boeren is de financiering echter moeilijk op te brengen. De molens kosten toch al gauw enkele miljoenen euro's per stuk, en dat zijn bedragen die de bedragen van het normale boerenbedrijf te boven gaan, dat bleek ook al uit de overname door Nuon van dat andere windmolenpark in Flevoland, de Zuidlob.

Vraag en aanbod
Een participatie van het grote Heineken zou daarom waarschijnlijk meer dan welkom zijn voor de boeren. Daarnaast worden op die manier vraag naar en aanbod van stroom aan elkaar gekoppeld. De boeren zijn dan niet langer afhankelijk van de stroombeurs APX voor de afzet van de stroom, en ook Heineken is niet langer afhankelijk van de wispelturige prijzen op de beurs. De bierbrouwer gebruikt natuurlijk grote hoeveelheden stroom en een deel daarvan wordt ingekocht op de APX.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn