Kort nieuws: biokerosine, Houtpelletsmarkt, Amalia-windpark, windmast

3 november 2011 -

Biokerosine
Biokerosine voor vliegtuigen telt in de toekomst ook mee bij het berekenen van het aandeel biobrandstoffen in het verkeer. De ministerraad heeft hiertoe besloten. Het aandeel biobrandstoffen moet 4,5% zijn in 2012 en 10% in 2020. Het kabinet komt hiermee naar eigen zeggen tegemoet aan een motie van SP/VVD en CDA die verzoekt om verbreding van de werking van de regelgeving met betrekking tot biobrandstoffen.

Houtpellets platform
AXP Endex en de Haven van Rotterdam hebben een platform voor de handel in houtpellets opgezet. Het platform is donderdag van start gegaan. Verschillende termijncontracten kunnen worden verhandeld. Ze noemen het zelf een beurs maar dat is het eigenlijk niet. De afwikkeling van de transactie gebeurt in de fase 1, die van van start is gegaan door de partijen die handelen. In fase twee zal er ook clearing door de AXP Endex gaan plaatsvinden. Dan neemt APX-Endex dus het risico op zich door als tegenpartij op te treden voor de koper en verkoper, en dan begint het geheel op een beurs te lijken. Voorlopig zal er echter waarschijnlijk geen anonieme handel zijn, zoals op een echte beurs. De start van het platform viel samen met de opening van een nieuw kantoor van APX- Endex in de Bijlmer.

Amalia-park
Eneco heeft alle aandelen van het Prinses Amalia windmolenpark in de Noordzee overgenomen, zo meldt Het Financieele Dagblad. Het bedrijf had al de helft van de aandelen. De andere helft was in handen van Windpark Q7 holding, dat in handen was van ING en Econcern. Windpark Q7 ging vorig jaar failliet nadat Econcern een jaar eerder al failliet ging. Windpark Q7 had een grote schuld aan de belastingdienst en ook aan de initiatiefnemer van het park. Een extra probleem was volgens het Financieel Dagblad dat Econcern de aandelen in onderpand had gegeven bij het verkrijgen van financiering. Waarschijnlijk wilde Eneco, dat al lang geleden interesse toonde voor het andere 50%-belang, de aandelen alleen overnemen als al die problemen van tafel waren.

Windmast
Essent heeft de plaatsing van een 100 meter hoge mast in de Noordzee afgerond, zo meldt het bedrijf. De mast staat 75 kilometer uit de kust van IJmuiden en is bedoeld voor het verzamelen van allerlei weer- en zeegegevens, zoals windsnelheid, temperatuur, luchtvochtigheid, zeestroming, golflengtes en golfhoogtes. Op vier verschillende hoogtes kan gemeten worden. ECN gaat die gegevens verwerken, waarna ze van nut kunnen zijn bij de eventuele bouw van nieuwe windmolenparken op zee. De gegevens zullen dan voor iedereen beschikbaar zijn. Het project maakt onderdeel uit van het Flow-onderzoeksproject, wat deels door de overheid wordt gefinancierd. De mast is geïnstalleerd door Van Oord.

Copyright ┬ę Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn