Subsidie voor afscheiden gas en olie bij aardwarmteprojecten

8 november 2011 - Tuinders die gas en olie omhoog pompten toen ze aardwarmtebronnen hadden geslagen krijgen compensatie van het ministerie van Economische Zaken. Die stelt 2,8 miljoen euro subsidie ter beschikking voor het aanschaffen van een installatie die het gas en de olie van het water kan scheiden. De minister wil maximaal 40% van de investeringskoten vergoeden, met een maximum van 1,4 miljoen euro per project, zo schrijft staatssecretaris Bleker van het ministerie dinsdag.

Tuinders
De subsidie wordt verstrekt in het kader van de MEI-regeling: Marktintroductie Energie-innovatie. De subsidie is expliciet bedoeld voor de twee tuinders in Pijnacker, die last hebben gehad van de 'bijvangst' van olie en gas. Zij hebben eerder een beroep op de MEI-regeling gedaan. De warmwater-installaties zijn daardoor stil komen te liggen. Het aardwarmteproject in Den Haag, wat een initiatief is van de gemeente Den Haag en energiebedrijven, komt daarmee niet in aanmerking voor de subsidie.

Lering trekken
Eerder was al onderzoek naar mogelijke oplossingen voor het probleem gefinancierd. Bleker stelt dat de initiatiefnemers van nieuwe projecten lering kunnen trekken uit de ervaringen in Pijnacker, en dat ze hiermee beter voorbereid zijn op de eventuele traktatie op olie of gas. Hij lijkt daarmee ook te willen zeggen dat zij niet in aanmerking komen voor subsidie voor de aanschaf van de installatie, die bestaat uit een 'spuitkruis' in combinatie met gas- of olie-scheidingsapparatuur. Overigens kan ook gesteld worden dat de extra kosten voor de tuinders tot de normale risico's van het ondernemen behoren.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn