Eneco gaat windmolenpark in zee bouwen, Nuon haakt af

5 november 2011 - Eneco gaat een windmolenpark bouwen in de Noordzee, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk. Het bedrijf heeft bijna een miljard euro subsidie gekregen voor de bouw van het park, dat uit 43 windmolens zal gaan bestaan. Eneco zou het park in eerste instantie samen met Nuon gaan bouwen, maar Nuon heeft zich teruggetrokken, zo laat Eneco weten.

Dikke winst
Eneco wil in ieder geval 37 molens plaatsen met een vermogen van 3 MW, van het type Vestas V112. Daarnaast wil het bedrijf zes molens van 6 MW gaan plaatsen. Of dit gebeurt is nog onzeker; er is extra subsidie aangevraagd hiervoor bij de Europese Commissie met als argument dat dit innovatief zou zijn. Als die niet verkregen wordt zullen alle 43 molens een vermogen van 3 MW krijgen. De totale investering bedraagt 400 tot 450 miljoen euro. De totale SDE-subsidie die Eneco kan gaan opstrijken is 990 miljoen euro. Dikke winst dus voor Eneco.

Restbugdet
De subsidie zat nog in een potje dat door de vorige minister van Economische Zaken Van der Hoeven is aangemaakt. Van der Hoeven gunde het Duitse Bard het grootse deel hiervan, namelijk meer dan 4 miljard euro. Bard zou twee grote parken ten noorden van Schiermonnikoog gaan bouwen, maar de komst van de parken lijkt wat onzeker te worden. Bard heeft zich terug getrokken, en het project lijkt nu in handen te zijn van Typhoon Offshore, dat de benodigde financiering probeert rond te krijgen. Niet duidelijk is in hoeverre dat vordert.

Zekerder
De komst van het park van Eneco is een stuk zekerder. Het bedrijf zit al jaren op het vinkentouw om een nieuw park te bouwen, naast het bestaande prinses Amaliapark, wat recentelijk geheel in handen is gekomen van Eneco. De bouw van het nieuwe park van Eneco zal al in 2013 aanvangen, zo stelt Eneco, waarna de molens in 2014 kunnen gaan draaien. Het park komt zo'n 17 kilometer onder het prinses Amaliapark te liggen, op een plek waar het water zo'n 14 tot 20 meter diep is.

Lest best
Voorlopig zal dit het laatste windmolenpark zijn wat in de Noordzee gebouwd wordt. Het is onwaarschijnlijk dat het huidige kabinet nieuwe subsidies voor de bouw van parken beschikbaar stelt. In de stad Den Haag is er nog altijd veel onrust over de bouw van een park voor de kust ('Scheveningen buiten') en de aanlanding van de elektriciteitskabel hiervan in de badplaats Kijkduin. De stad had een procedure aangespannen tegen de wijziging van een vergunning voor Eneco, die dit mogelijk maakt, maar de Raad van State oordeelde dat de stad niet naar de rechter mag gaan.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn