Koeienmaag-installatie zorgt voor betere vergisting van stugge biomassa als gras

11 november 2011 - Op het terrein van onderzoeksinstituut Acrres in Lelystad is vrijdagochtend een nieuwe installatie aangekomen die stugge vergistingsmaterialen als gras kan bewerken, voordat ze de vergister in gaan. Het materiaal wordt onder hoge druk en bij een hoge temperatuur 'kapot gekookt'. Dit zal de vergisting van het materiaal makkelijker maken, zo laat Eneco weten. Eneco neemt deel in Acrres, een onderzoeksproject van de universiteit van Wageningen.

Hogere productie
Op het terrein in Lelystad staat al een biovergistingsinstallatie. Er wordt ook bio-ethanol uit mais gemaakt. De maïsstengels die hierbij overblijven zullen de komende tijd in de nieuwe installatie gegooid worden. Daarna zal gekeken worden of ook gras op deze manier kan worden voorbewerkt. De biogasproductie zou met deze voorbewerking 40% hoger, zo is de verwachting. Hierbij hoeft het spul minder lang in de vergister te blijven, waardoor een kleinere vergister volstaat, gegeven een bepaalde hoeveelheid biomassa.

Koeienmaag
Eneco probeert het nut van het apparaat, Turbotec geheten, duidelijk te maken door de vergelijking met een koe te trekken. Die heeft ook meerdere magen nodig om gras te kunnen verteren. Dat komt omdat gras, maar ook bijvoorbeeld GFT-afval, vezelrijk is. Daarom kan gras voor de biomassacentrale ook het beste in meerdere stappen verwerkt worden, wat overigens natuurlijk wel leidt tot een hogere energierekening.

Testlocatie
Het apparaat is gemaakt door Sustec uit Wageningen en past in twee zee-containers. Het apparaat is niet direct toepasbaar voor een installatie die Eneco al in het veld heeft staan, zo zegt woordvoerder Marcel van Dun. Het bedrijf gaat binnenkort ook windmolens testen op het terrein van Acrres in Lelystad.

Copyright ┬ę Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn